Какъв клас активи искат да притежават милениалите инвеститори и тези от поколението Z? Ето един отговор, който може да изненада много хора: Злато.

Според неотдавнашно проучване на Bank of America Private Bank сред заможните инвеститори на възраст под 43 години 45% притежават злато като физически актив, а други 45% се интересуват от притежаването му. Това са много по-високи проценти в сравнение с други възрастови групи.

„Обикновено тази демографска група не се интересува от активи като злато, пари в брой или държавни ценни книжа, тъй като те се смятат за „скучни“, обяснява Лиз Йънг Томас, ръководител на инвестиционната стратегия на компанията за цифрови финансови услуги SoFi. „Тъй като доходността на съкровищните облигации се повишава, парите в брой плащат висок лихвен процент, а златото поскъпва заедно с тях, виждаме възвръщаемост, каквато обикновено не се наблюдава за толкова кратък период от време. Естествено, когато активите имат висока възвръщаемост, по-младата аудитория започва да се вълнува“.

Това потвърждава друго проучване на финансовите мениджъри на State Street, което установява, че милениалите имат най-високо разпределение на злато в портфейлите си - 17%, далеч надминавайки бумърите и поколението Х с 10%.

И така, какво се случва? Защо по-младите инвеститори са толкова заинтригувани от един донякъде наследен актив, който съществува от хиляди години?

Част от новия интерес към благородния метал се дължи на стабилната му спот цена, която към момента е над 2400 долара за тройунция. Освен това златото все по-често се появява по рафтовете на популярните магазини, което повишава видимостта му. Миналата есен веригата магазини Costco започна да продава златни кюлчета с тегло 1 унция и според оценки на Wells Fargo извършва оживена търговия на стойност до 200 млн. долара месечно.

Тъй като интересът на по-младите инвеститори е засилен, какви златни правила трябва да имат те предвид?

Reuters споделя няколко мнения на експерти.

Притежаването на физическо злато може да е трудно

Част от привлекателността на златото е в това, че то е осезаемо. Ако се случи така, че световната финансова система се обърка или валутите се сринат, притежателите му поне ще имат нещо реално, за което да се хванат. Буквално.

„Установих, че моите клиенти поколението на милениалите, които стават все по-богати, се интересуват повече от инвестиране в злато, което се притежава директно и се съхранява самостоятелно“, казва Ерик Амзалаг, финансов плановик в Canoga Park, Калифорния, чиито клиенти обикновено използват онлайн магазина за благородни метали APMEX. „Това е така, защото инвестиционните цели често се променят от растеж към запазване на капитала“.

При физическото злато обаче инвеститорите се сблъсквате с уникални предизвикателства, като например: намиране на реномиран дилър, който няма да се възползва от тях; сигурна доставка и съхранение; застраховане на покупката; и след това измисляне на начин за евентуална препродажба.

Помислете за ETF-и

Борсово търгуваните фондове - подкрепени с физическо злато или такива, които инвестират във фючърси върху злато - премахват проблемите с покупката, съхранението и продажбата. Те също така правят експозицията на активите сравнително лесна.

„Има някои такси, свързани с това, но ETF-ите са добра алтернатива, ако не искате действително да си вземете злато и да го държите в мазето си“, казва Томас от SoFi.

Най-големият такъв ETF, SPDR Gold Shares (GLD), има разходно съотношение от 0,4% и може да се похвали с едногодишна възвръщаемост от над 23%.

Подобен подход е закупуването на ETF, съставен от акции на минни компании, като VanEck Gold Miners (GDX), който включва най-големите имена в сектора като Newmont Corp. и Barrick Gold.

Не прекалявайте с разпределението

Златото със сигурност може да послужи за целите на един портфейл като некорелиран актив и потенциален хедж срещу инфлация или волатилност. Но като суровина то може да бъде и доста нестабилно и да печели и губи благоволението на инвеститорите.

Поради това акциите все още трябва да бъдат основният вход в портфейла на повечето инвеститори, казват експертите. Компаниите, които генерират продажби, реализират печалби, изплащат дивиденти и предлагат потенциално нарастване на цените на акциите, представляват по-динамичен клас активи с по-висока дългосрочна възвръщаемост.

„Що се отнася до златото, по-младите инвеститори могат да го запазят като допълнителна гарнитура“, казва Джонатан Камерън, специалист по финансово планиране в Маями. „Работим с много млади професионалисти и от няколко години включваме ETF-и за злато (около 5%) в портфейлите на много от нашите клиенти като хедж. Всички харесват това решение.“