Вероятно е разбираемо, че през последните години вярата на много по-млади инвеститори в пазара на акции се разклати. Ето защо много от тях се обръщат към алтернативните инвестиции и колекционерските предмети като друг потенциален източник на доходност - много повече, отколкото по-възрастните им колеги.

Това сочат нови данни, публикувани във вторник от Bank of America Private Bank, която в сътрудничество с компанията за пазарни проучвания Escalent провежда проучване сред повече от 1000 респонденти с високо материално състояние (с инвестиционни активи на стойност над 3 млн. долара, с изключение на основното жилище) в САЩ.

Данните от проучването, цитирани от Fast Company, показват, че 72% от по-младите инвеститори на възраст между 21 и 43 години "смятат, че вече не е възможно да се постигне възвръщаемост на инвестициите над средната, като се инвестира единствено в традиционни акции и облигации", в сравнение с 28% от тези на възраст над 44 години.

Това се потвърждава и от състава на техните портфейли: Акциите съставляват едва 28% от тези на по-младите инвеститори, в сравнение с 55% при по-възрастните. В същото време алтернативните инвестиции и криптовалутите съставляват 31% от портфейлите на по-младите инвеститори, докато при по-възрастните те са едва 6%, сочат данните.

Спомените от 2008 г. остават и формират

Защо е тази рязка разлика в стратегиите за разпределение активите в портфейлите?

"Милениалите станаха свидетели на две големи пазарни корекции в годините на формирането си", казва Майкъл Пелзар, ръководител на инвестициите в Bank of America Private Bank, като посочва пазарните спадове през 2000 г. и след това финансовата криза през 2008 и 2009 г. - и пазарния хаос, дължащ се на пандемията, който на практика е „беше черешката на тортата“.

"Това оказва влияние върху тяхното виждане за разпределението на активите, диверсификацията и риска", добавя той. "По-възрастните поколения също така разполагат с по-дълъг набор от данни и този различен опит допринася пряко за очакванията за възвръщаемостта на определени класове активи занапред."

Разширен достъп до алтернативи

Друга потенциална причина, поради която по-младите инвеститори са привлечени от крипто и алтернативните инвестиции - които могат да включват редица неща, включително произведения на изкуството, вино, хедж фондове и т.н. - е, че лесният достъп до тези инвестиции просто не съществуваше доскоро. Криптопазарът например го нямаше до разработването на Bitcoin през 2008 г. А много финтех компании и инвестиционни платформи, които улесниха хората да търгуват бързо и евтино с акции и всякакви други активи ("демократизиране на достъпа", както може да се опише), съществуват едва от около десетилетие.

Поради това по-младите инвеститори просто имат по-голям избор, а този "по-широк набор от категории", както казва Пелзар, е спомогнал за култивирането на "по-голям интерес" към тези извън традиционните активи - акции и облигации.

Въпреки това Пелзар добавя, че интересът към алтернативните инвестиции сред всички клиенти на Bank of America Private Bank се увеличава.

"Сред нашите клиенти активите за алтернативни инвестиции са се удвоили през последните пет години и ние инвестираме значително в платформата и продуктовата гама", казва той.

Алтернативни активи, основни рискове

Крипто и алтернативните инвестиции са пословично рискови и волатилни. Съответно по-младите инвеститори, които посвещават почти една трета от портфейлите си на тях, могат да предизвикат ажиотаж у финансовите консултанти.

Макар че инвеститорите ще правят това, което искат, акцентира Пелзар, "образованието е от ключово значение", за да им помогне да управляват рисковете - и те може да искат да се възползват и от опита на професионалист, за да получат насоки.

"Важно е инвеститорите да имат ясно разбиране за уникалните характеристики на различните класове активи", казва той. "Използването на алтернативи е обезпокоително само ако се използва по грешен начин, което показва значението на финансовите специалисти при вземането на решения за разпределение на инвестициите, особено в сложни класове активи."