Злато на стойност 35 милиарда долара, добито чрез занаятчийски и дребномащабен добив в Африка – най-големият производител на злато в света, всяка година се изнася контрабандно извън границите на страната.

По-голямата част от него отива в Обединените арабски емирства, според проучване, публикувано от независимата швейцарска организация за помощ и застъпничество SwissAid.

„През 2022 г. от Африка са изнесени контрабандно над 435 тона злато, което представлява повече от един тон на ден“, пише в доклада на организацията, цитиран от CNBC. Един тон се отнася за метричен тон, който е еквивалентен на 2 204 паунда.

Контрабандните 435 метрични тона носят стойност от 30,7 млрд. долара въз основа на цените на златото към 1 май 2024 г., се уточнява в доклада.

„Преобладаващата част от това злато е внесено в Обединените арабски емирства (ОАЕ), преди да бъде реекспортирано в други държави“, допълват авторите.

По-голямата част от индустриалното злато отива в Южна Африка, Швейцария и Индия.

Индустриалното злато, което съставлява около 11% от цялото произведено злато, се използва в медицината, електрониката, автомобилостроенето, космическата и отбранителната промишленост.

Но по-голямата част от произведеното от занаятчийски и дребномащабен добив злато, или ASM, в размер на 80-85%, отива в ОАЕ, пише SwissAid.

Държавите, които внасят най-много африканско злато, са ОАЕ, Швейцария и Индия, като през 2022 г. близо 80% от цялото злато от Африка е внесено там, а над 47% само в ОАЕ. CNBC потърси Министерството на икономиката на ОАЕ за коментар.

В случая с недекларираното злато, по-голямата част от благородния метал се декларира едва след като бъде внесен от друга държава извън Африка. Едва тогава то придобива законно съществуване.

След като се появи на международния пазар и бъде декларирано като внесено в държава като ОАЕ, то може да бъде законно изнесено в други държави, а законите им често са небрежни, когато става въпрос за установяване на действителния произход на метала, съобщава SwissAid.

В Швейцария например последната точка на обработка се счита за „място на произход“ на златото, което означава, че реекспортирано от ОАЕ, то ще бъде класифицирано като емирско, дори ако първоначално е от друго място.

„Тази ситуация е проблематична“, смята Марк Умел, ръководител на отдела за суровини в SwissAid и съавтор на проучването. „Защото в продължение на много години контрабандното злато, потенциално свързано с конфликти или нарушения на човешките права, е разтоварвано законно в Швейцария“, допълва той.

Проучването на SwissAid изисква проследяване на движението на силно търсена стока в особено непрозрачен отрасъл, където продуктът сменя многократно собственика си и държавите в процеса на добив, продажба, транспорт, преработка, повторна преработка, рафиниране, преди да достигне крайна точка на продажба.

Авторите на изследването са определили количествено „производството и търговията със злато, както декларирано, така и недекларирано, за всички 54 държави в Африка за период от над 10 години“, за да хвърлят светлина върху това, което определят като нелоялни практики и небрежност от правителствата и заинтересованите страни, както и да за призоват към действия за по-добро регулиране на индустрията.

„Огромни количества злато се изнасят контрабандно от Африка, контролът на митниците и на производствените площадки е неадекватен, някои статистически данни са непрозрачни, а други дори са фалшифицирани“, се казва в доклада.

„Правителствата вече не трябва да се крият зад липса и лошо качество на данните и другата информация, за да оправдаят бездействието си; трябва да поемат своите отговорности, по-специално засилване на контрола и работата за официализиране на сектора.“