Ветеранът сред инвеститорите Дейвид Рош предупреди, че очаква настъпване на мечи пазар през 2025 г.

Факторите за това ще бъдат по-малки от очакваните намаления на лихвените проценти, забавяне на американската икономика и AI балон.

"Мисля, че мечият пазар вероятно ще настъпи през 2025 г. Вече знаем какво ще го предизвика", коментира стратегът пред CNBC.

Рош очаква Фед да се противопостави на намаляването на лихвите до желаните от пазара 3,50%. Медианната прогноза на Фед за 2025 г. е 4,1%, докато почти всички пазарни участници в момента виждат лихви под 4,1% до септември 2025 г., според инструмента CME FedWatch.

"Второто нещо е, че печалбите няма да оправдаят очакванията, защото икономиката ще се забавя", предупреждава Рош.

Третият фактор, който очаква, че ще доведе до мечи пазар, е секторът на изкуствения интелект.

Той "решително е навлязъл в терена на балона", който ще напусне през следващите около шест месеца, и ще бъде един от факторите за забавяне на икономическия растеж, смята инвеститорът.

"Смятам, че тези три фактора са достатъчни, за да предизвикат мечи пазар от минус 20% през 2025 г., който може би ще започне в края на тази година", смята той и добавя, че прогнозата е направена без да отчита кой ще спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Решението на Фед да запази лихвените проценти стабилни на последното си заседание беше поставено под въпрос миналата седмица, когато по-лош от очакваното доклад за работните места породи опасения за рецесия, което доведе до рязка пазарна разпродажба, влошена и от carry trades, след като Япония повиши лихвените проценти.

Въпреки това пазарите рязко се възстановиха, като индексът S&P 500 приключи миналата седмица със спад от по-малко от 0,1%, допълва CNBC.

Рош очаква, че Фед ще пристъпи към намаляване на лихвените проценти с 25 базисни пункта, което обаче ще доведе и до намаляване на маржовете на печалба, което ще се случи постепенно през 2025 г.

"Ако искате Фед да намали лихвените проценти, тогава икономиката трябва да забави лихвите, пазарите на труда трябва да се отпуснат и маржовете ще бъдат подложени на натиск", коментира той.

Ако тези фактори предизвикат мечи пазар, на Фед ще бъде оставено пространство за справяне, като се има предвид, че банкерите, потребителите и политиците имат много нисък праг на болка, според Рош.

"Допустимата вероятност е, че Фед разполага с достатъчно пространство за намаляване на лихвите, ако нещата се окажат по-лоши от очакваното, и многократно е заявявал това", допълва Рош.

Не е сигурно обаче дали това може да обърне решително мечия пазар, но ще го спре да се превърне в нещо, което би "подкопало и унищожило световната икономика", добавя той.