Не е тайна, че глобалното развитие на туристическия бизнес е сериозен удар върху екологията, културната идентичност и социалното развитие на всички региони по света.

Именно поради това възникна нова тенденция – устойчив туризъм. Той се базира на съхраняването на природните, историческите и културните ценности на различните страни.

По прогнози на експерти устойчивият туризъм ще се развива активно през 2019 г. Как да бъдем част от това движение и да се научим да пътешестваме осъзнато?

Петте характеристики на „устойчивите“ туристи:

1. Изберете правилната туристическа компания
Започнете планирането на своето пътешествие с откриването на необходимата информация. Анализирайте за какво ще бъдат похарчени парите ви по време на пътуването и каква полза ще има за околния свят.

Обърнете се за съвет към експерти или към компания, ориентирана към устойчиви пътешествия. Стремете се по време на своите ваканции да посещавате местни ресторанти, да използвате местен транспорт и оператори. Така стимулирате местната икономика.

2. Потърсете алтернативни варианти за настаняване
Избирайте места за настаняване, с които ще помогнете на местните. Не гонете разкоша и лукса, обърнете се към семейни хотели и т.н. Можете дори да наемете къща на местни хора. Така ще имате по-голяма възможност да се докоснете до живота и културата на страната, в която сте.

3. Придържайте се към местните култури
Избирайки сувенири като подарък, може да помогнете на местните предприемачи и занаятчии.

Най-добрите бутикови хотели в светаКазват, че малкото е красиво. И ако съдим по бутиковите хотели, това със сигурност е така

4. Потопете се в естествената среда на обитание
Разходките из природните резервати трябва да бъдат обект на интерес за всеки пътешественик, който се интересува от устойчив туризъм. Тясното запознаване с местната флора и фауна е отличен емоционален опит. Той ще ви вдъхнови да пазите природата.

5. Намалете максимално употребата на транспорт, който замърсява околната среда
Отпускът е отлична възможност да се отпочинете от шумното метро и задръстванията по пътищата. Старайте се да извлечете от него максимума – ходете до плажа пеша или пък с колело. Така не само ще бъдете приятели на природата, но ще и влезете във форма.