Харвардско изследване за пореден път доказа: следването на парите не ни прави щастливи.

Учени са провели анкета сред 100 000 работници в цял свят и са изяснили, че онези, които работят по-малко и не губят време в изпълнение на рутинни задачи, са по-удовлетворени от своя социален живот, отношения и кариера.

Сякаш резултатите от изследването са очевидни. Експертите обаче са доказали обратното: съвременният свят е организиран така, че стремежът към финансов успех и кариерен ръст да е желан. Когато се запознаваме с нови хора, обикновени ги питаме къде работят и с какво се занимават. Никога не ги питаме дали тези неща ги правят щастливи.

Логично, времето в съвременната информационна епоха е най-ценният ресурс. Постоянната заетост ни кара да сме в компанията на колегите си по-често, отколкото със семействата си, да прекарваме по-голямата част от ежедневието си в офиса, да работим повече, отколкото да се наслаждаваме на почивка или хобита.

Липсата на свободно време на свой ред може да провокира депресия, влошаване на продуктивността на работното място, а от там – финансови загуби.

Как да се научим да намираме свободно време за нещата, които искаме да правим, без това да е в ущърб на работата ни? 5 трика:

1. Изпълвайте свободните минути с полезни действия
Не позволявайте на социалните мрежи да крадат от свободното ви време. Научете се да посвещавате само няколко минути на преглеждането на постове и съобщения.

Останалото време заделете за неща, които ви отпускат или вдъхновяват. Например гледайте сериал, почетете книга, потичайте в местния парк. Тези занимания ще ви заредят с позитивна енергия за цял ден и ще ви дарят с приятни емоции.

2. Планирайте свободното си време
Липсата на план през почивните дни е огромна загуба. Подробно съставете списък на нещата – това ще ви зареди с чувство на увереност и организираност.

Как да рестартирате ума и тялото си след дълъг работен ден?Презаредете бързо и забравете за напрежението в офиса

3. Станете доброволец
Обичате животните? Запишете се в местна организация като доброволец.

4. Наслаждавайте се на процеса на хранене
Забавно, но факт: осъзнатите закуски, обеди и вечери ни правят по-щастливи. Не се стремете към изпълнение на много задачи едновременно. Не смесвайте хранене с изпълнение на работни задължения. Използвайте времето за хранене като възможност за презареждане и почивка за мозъка.

5. Намалете времето, в което шофирате
Може да не забелязвате, но пътната обстановка е допълнителен стрес. Ако сте активен шофьор, намерете начин да намалите времето, в което сте в колата.