Последните тенденции и новости в развитието на интелигентните сгради, работните пространства и локалните центрове за данни показа R&M България на бизнес семинар, организиран от компанията. На събитието в хотел Хилтън, София, преминало под мотото „Бъдещето на интелигентните сгради“, присъстваха над 50 ИТ мениджъри, фасилити мениджъри и проектанти.

Цялостни решения за изграждането на модерна комуникационна свързаност в съвременните офис пространства, която в най-пълна степен отговаря на индивидуалните бизнес нужди на клиентите, демонстрира R&M заедно със своите партньори от Simon, Новател, IBM и Schneider Electric. Практическата реализация на концепцията за интелигентна и напълно дигитализирана офис среда бе във фокуса на дискусионните панели, а специално изграден демо кът представи пред гостите на събитието визията на Steelcase за модерна офис мебелировка, идеите за гъвкаво и адаптирано работно място на Simon и концепцията на R&M за Edge Data Center.

Върху стандартите и тенденциите при офисните пространства в интелигентните сгради акцентира Александър Петров, регионален мениджър за Югоизточна Европа в R&M, в откриващата презентация на събитието. Той показа с нагледни примери как и защо индустрията се променя от гледна точка на стандарти и ИТ. „Планирането и изграждането на мрежи и комуникации днес ще бъдат определящи за курса на развитие на индустрията през следващите няколко десетилетия“, коментира Александър Петров.

Акцент на втората част на бизнес семинара бе концепцията за съжителство на център за данни и офис под един покрив. Модерните и актуални тенденции в изграждането на центрове за данни, както и конкретни практически решения в тази област бяха сред темите, представени пред аудиторията от специалисти от финансовата, телекомуникационната, ИТ и строителната индустрия.

Според експертите на R&M дигиталната революция променя изискванията на днешната мрежова среда, а оптичната инфраструктура до дома, мобилните комуникации, облакът, интелигентните градове и сгради, както и широката гама от дигитални приложения изискват огромен капацитет за трафик на данни, който ще продължава да се развива все така динамично през следващите години. „Съвременните мрежи трябва да се проектират спрямо нужди, на които ние все още не сме станали свидетели. От съществено значение е във всеки проект и на всяко мрежово ниво да се планират и изграждат инфраструктури за огромни обеми от данни и за трафик на същите тези данни, които във всеки един момент са надеждно защитени и се достъпват незабавно“, споделя Андреас Рюселер, СМО в R&M. Прогнозите на световния мрежови производител сочат, че обширните инвестиции в развитието на оптиката ще се изплащат само в дългосрочен план, което налага проектантите и мрежовите оператори да избират висококачествени и дълготрайни продукти. Скъпите и широко използвани днес оптични кабели не би следвало да се подменят след няколко години, само защото не са били измерени и проектирани правилно, убедени са експертите на R&M.

„Все още обаче не можем да обхванем в детайли дългосрочното влияние на дигиталната революция“, допълва Андреас Рюселер. В съвременния свят свръхмалки сензори, превключватели и суитчове, измервателни устройства, системи за управление и контрол, светлинни източници, щори, отоплителни системи, камери, климатични инсталации и дори медицински устройства са свързани към Интернет, сформирайки необятния Интернет на нещата (IoT). Именно IoT позволява всички тези устройства да бъдат управлявани ефективно, а данните от тях – да бъдат обединени по-лесно и да се използват за различни цели. Тенденции като интелигентния бизнес, интелигентното производство, интелигентния град и интелигентното строителство също носят потенциала да въведат Интернет във всички сфери на живота и да увеличат многократно количеството цифрова информация, която хората генерират в дългосрочен план. Проучванията сочат, че днес обемът на данните, генерирани на ден, е в размер на 2,5 трилиона байта, а близо 90% от наличната в света дигитална информация е създадена през последните 2–3 години. Според прогнозите пазарът на виртуалните приложения и добавената реалност (Augmented Reality) ще нарасне с 670% до 2022 г., достигайки 209 млрд. долара. Броят на интернет потребителите се увеличава със 7% годишно, а социалните медии набират 11 нови потребители всяка секунда. Всички тези трендове в различните сектори потвърждават само дългосрочните очаквания на R&M за развитието на комуникационната свързаност и за огромното й значение при планирането и изграждането на интелигентните сгради и офиси. Това оказва и пряко влияние върху промените в изискванията към съвременните офис пространства и работната среда, което от своя страна рефлектира и върху индивидуалното работно място, имащо нужда от максимална гъвкавост.

Експертите на R&M отбелязват също така силното влияние, което дигиталният начин на живот оказва върху пазара на центрове за данни и неговия възходящ ръст. Налице е все по-голямо търсене на устройства за съхранение, изчислителна мощност, пренос и анализ на данни. Според проучване на CNCF, използването на облака в периода от март до ноември 2018 г. е нараснало със 135% само в Азия. Това е основната причина, поради която доставчиците продължават да инвестират значително в центрове за данни с хипермащаб и в колокационни центрове, както и в ИТ оборудване и окабеляване. Данните в световен мащаб сочат, че инвестициите в тази област нарастват с около 9% годишно. Според проучване на Dell'Oro, центровете за данни вече преминават към 40 и 100-гигабитово Ethernet поколение, а Ethernet Alliance и IEEE започнаха да проправят пътя за 800-гигабитови и 1,6-терабитови Ethernet мрежи. В същото време прогнозите на Wintergreen Research са, че обемът на пазара на хипермащабни центрове за данни ще се утрои, достигайки 360 милиарда щатски долара до 2023 г. От Synergy Research Group пък очакват броят на мегацентровете за данни в света да надхвърли 600 до 2020 г. Днес центровете за данни са около 450 и се управляват предимно от гиганти като Alibaba, Amazon и Apple.

„Докато тази тенденция към сложни мащабни проекти и висока производителност се запазва, относително новата категория периферни (Edge) центрове за данни също придобива все по-голямо значение“, коментира Андреас Рюселер. Микро, мини и контейнер центровете за данни са разположени на периферията на облака и от R&M предвиждат конкретна нужда от изграждането на такива периферни дейта центрове на местата, където се генерират огромни количества данни с необходимост тези данни да се запазят локално или да се обработят незабавно. Подобни центрове за данни ще намерят приложение в дигитализираните индустриални производства, здравеопазването и медицинската техника, приложенията на добавената реалност и изкуствения интелект. Гейминг индустрията и областите, където се използва богат видео стрийминг, също ще се възползват от възможностите на Edge технологията за центровете за данни, за да гарантират пълноценно потребителско изживяване. Промените ще бъдат провокирани от факта, че днес една трета от съществуващите корпоративни центрове за данни достигат своя капацитет. Според Gartner, до 2025 г. около 80% от компаниите ще се откажат от своите собствени дейта центрове, като ще изнесат на аутсорсинг преработката и съхранението на данните. Експертните прогнози сочат, че периферните центрове за данни ще започнат да играят ролята на междинно хранилище и точка за агрегиране на данните. Те ще поемат работните процеси, облекчавайки натоварването на мрежите и големите центрове за данни. В тази връзка стратегията на R&M за периферните центрове за данни е да подкрепя ускорената разработка на компактни решения в това направление съвместно със своите клиенти. Експертите на компанията прогнозират по-скоро възникването на симбиози, вместо строго разделение между облака и периферията, от които печеливши ще бъдат клиентите.

„Когато огромни обеми от данни трябва да се обработват незабавно, пътят до един централен мегацентър за данни често е много дълъг и твърде скъп. Затова Edge Computing ще се превърне в следващата голяма тема по пътя на дигитализацията на икономиката и обществото. Ние сме в началото на ерата на периферните центрове за данни”, споделя в заключение Андреас Рюселер.