Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е затворил границата на страната с Бразилия, като част от трайните опити да предотврати навлизането в страната на хуманитарна помощ на стойност десетки милиони долари.

Политическото напрежение във Венецуела достигна точка на кипене, а страната е в най-тежката хуманитарна криза в последните години в Западното полукълбо.

В телевизионно обръщение от най-голямата военна база в страната в Каракас Мадуро заяви, че границата ще бъде "напълно и абсолютно" затворена до следващо известие.

Социалистическият лидер каза също така, че ще обмисли и затваряне на границата с Колумбия.

"По-добре е да предотвратиш, отколкото да съжаляваш," каза Мадуро.

Неговият ход идва по-малко от 48 часа преди оглавения от опозицията план за доставка на помощи от пунктове, където те се събират в съседни държави.

Правителството на Бразилия, което признава опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, обеща да помогне с доставките през уикенда, пише CNBC.

В събота стотици хиляди доброволци се очаква да помогнат на Гуайдо да внесе храни, хигиенни комплекти и хранителни добавки.

По 10 гуми обезщетение за служителите на Goodyear във ВенецуелаЩатската компания спира дейността си във Венецуела заради икономическата криза и санкциите от страна на САЩ

Операцията бе насрочена точно един месец, след като председателят на местния парламент се самообяви за законния президент на Венецуела.

Мадуро обаче отказва да сдаде властта и все още се ползва с подкрепата на армията.

Той нееднократно отказа да позволи допускането на чуждестранни помощи във Венецуела, наричайки това "политическо представление" и параван за нахлуването на САЩ.

Властите във Венецуела блокираха и полетите до три острова в Карибско море, където също се трупат помощи.

Гуайдо обаче посочи събота за повратен ден, заявявайки, че помощите ще влязат във Венецуела по един или друг начин с помощта на над 600 000 доброволци.

Той каза, че ще се присъедини към активисти на границата с Колумбия, където поддръжници на опозицията се готвят да щурмуват мост, който е барикадиран от Мадуро.

Как бившият бодигард на Уго Чавес стана милиардер?Алехандро Андраде разполагаше с частни самолети и расови коне и вземаше огромни подкупи, докато страната му се сриваше

Британският предприемач Ричард Брансън организира благотворителен концерт днес, който ще се проведе в Колумбия в близост до границата Венецуела.

Мадуро ще отговори със свой концерт, който ще се състои на 300 м от другата страна на границата.