Азиатските акции поевтиняват, след като опасенията около щатската икономика натежаха, а Китай занижи таргета си за икономическия ръст, вследствие на засилващите се предизвикателства във връзка с нарастващия дълг и конфликта в търговията и технологиите със САЩ.

Пекин свали таргета си за ръста на икономиката тази година от 6.5 на 6.0% и предложи допълнителни стимули, в това число намаляване на данъците и социалните осигуровки, увеличение на инфраструктурните инвестиции и кредитирането на малките компании.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.5%. Хонконгският Hang Seng и японският Nikkei губят по 0.6%.

Азиатските индекси като цяло отчитат понижения днес, но плановете за нови разходи от страна на Китай подкрепиха индекса на сините чипове CSI300, който за кртатко време нарасна с 0.5%. Впоследствие индексът изтри ръста си и отчиташе понижение от 0.1%.

Основните индекси на Уолстрийт записаха понижения вчера, като Dow Jones изгуби 0.79%, а S&P 500 затвори с 0.39% надолу.

Като причина бе посочен неочаквания спад в строителните разходи в САЩ, данни които обикновено не привличат особено голямо внимание.

Някои обаче отчетоха този спад като закъсняла корекция след скока от края на миналата година.

Глобалният индекс на ACWI на MSCI, който следи 47 пазара, нараства с 16% от двегодишното си дъно достигнато на 26 декември.

Индексът в момента се търгува при съотношение P/E от 14.6, на ниво на което за последно бе в началото на октомври, когато в световен мащаб започна мечи пазар.

При това положение появилата се информация в понеделник, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин могат да стигнат до сделка на среща около 27 март, предизвика прибиране на печалби.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до 2.724%, след като в предходните две сесии докосна шестседмични върхове при 2.768.

На валутните пазари доларът запазва позиции спрямо повечето основни валути.

Еврото се разменяше срещу 1.1333 долара, след като се понижи с 0.25% вчера, вследствие на очакванията, че на срещата си в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя да вземе решение за предоставяне на по-евтино дъгосрочно финансиране на банките.

Доларът се търгуваше срещу 111.88 йени, близо до 10-седмичния връх от 112.08, достигнат в петък.

Австралийският долар поевтиня с 0.25% до 0.7072 щатски долара, след изнесените по-слаби от очакваните данни за износа.

Златото поевтиня в четири поредени дни до понеделник като цената падна до 1 283.10 долара за тройунция, което бе най-ниското й ниво от 25 януари. За последно скъпоценният метал се търгуваше на цена от 1 286.6 долара за тройунция. Среброто падна до двуседмично дъно от 15.0725 долара за тройунция.

Цените на петрола останаха почти без промяна, като се движат под достигнатите наскоро тримесечни върхове.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.3% до 56.41 долара за барел, но въпреки това цената нараства с 1% от началото на седмицата.

Петролът от сорта брент губи 0.2% от стойността си до 65.55 долара за барел.