Когато става въпрос за финансово планиране, често чуваме съвета да спестяваме "по малко, но редовно".

Много хора обаче не успяват да намерят необходимата мотивация за това, аргументирайки се с ниските доходи в България (съпоставени със средните в Европа) и с почти нулевата доходност по традиционните спестовни продукти, която в много случаи не успява да покрие дори годишната инфлация.

Оказва се обаче, че има финансови продукти, които адресират тези проблеми и предлагат достатъчно гъвкави решения. Те са подходящи именно за хората, които нямат възможност да спестяват или инвестират големи суми, но биха искали редовно да отделят малка част от дохода си, за да постигнат финансовите си цели.

Какво представлява Систематичният инвестиционен план (СИП)?

Систематичният инвестиционен план, който се предлага от ОББ, е една от алтернативите на традиционните банкови депозити. Програмата включва спестовни планове с минимални месечни вноски, които управляващото дружество ОББ Асет Мениджмънт инвестира в широка гама от взаимни фондове.

Спестителите могат да избират профила на фонда, в който искат да инвестират, датата и размера на месечната си вноска. Така те имат възможност да постигнат определена доходност, за да реализират мечтано пътуване, покупка, осигуряване на образование на децата или пък допълнителна помощ след пенсионна възраст.

Взаимният фонд е алтернатива форма за спестяване, която е достъпна както за малки, така и за големи инвеститори.

Срещу определена парична сума вложителят придобива дялове от избрания фонд. Набраните средства се инвестират в комбинация от различни финансови инструменти - акции, облигации, депозити и други финансови инструменти. Така инвеститорът на практика разполага с част от инвестиционния портфейл на фонда.

Дяловете могат да се купуват и продават по всяко време, без ограничения.

Снимка: Pixabay

С какво СИП се различава от традиционните схеми за спестяване?

Предимствата на систематичния инвестиционен план са няколко. Едното е, че разполагате със спестяванията си във всеки момент – можете да ги изтеглите заедно с постигнатата доходност, без да ви се начисляват наказателни такси и комисиони. Освен това доходът, придобит от вложенията, не се облага с данък.

Можете да внасяте допълнителни суми, когато имате тази възможност, а също така свободно да увеличавате или намалявате сумата на месечната си вноска, според моментните възможности. Спестителят може по всяко време да променя датата, на която внася средствата си, както и фонда, в който те се инвестират.

Освен това има опцията да участва в неограничен брой спестовни планове едновременно.

Минималната месечна вноска варира от 20 до 100 лева, в зависимост от избрания взаимен фонд.

Каква е очакваната доходност?

Снимка: Pixabay

Доходността от инвестицията във взаимен фонд зависи от неговия рисков профил. ОББ Асет Мениджмънт предлага три основни групи - нискорискова, умеренорискова и високорискова. Нискорисковите фондове инвестират основно в облигации и депозити, които не осигуряват по-ниска възвръщаемост, но и колебанията в пазарната им стойност са много по-ниски.

От друга страна, високорисковите портфейли включват по-голям дял на акциите, поради което и волатилността е по-висока. Повечето експерти препоръчват високорисковите инвестиции да се съчетават и с по-дълъг времеви хоризонт, тъй като по този начин се неутрализира ефектът на временните колебания на пазара.

Изчисленията в калкулатора на ОББ показват, че при минимална месечна вноска от 20 лева и очаквана нискорискова доходност, за период от 10 години ще имате натрупани 2 659 лева. Това прави около 2% годишно.

Ако решите да заложите на високорисков фонд със същата месечна вноска, стойността на дяловете след 10 години ще бъде 3 294 лева, или около 6% възвръщаемост на година.

Ако увеличите сумата на 50 лева месечно, нискорисковият систематичен инвестиционен план ще ви донесе 6 648 лева за 10 години, балансираният - 7 388, а високорисковият - 8 235.

При 100 лева на месец и същия период на инвестицията (10 години), натрупаните суми достигат съответно 13 295 лева за консервативната схема, 14 775 за балансираната и 16 470 за високодоходната.

Научете повече тук