Изглежда не само в България имотните сделки на политиците водят до скандали. Нов "апартаментгейт" разтресе Великобритания в разгара на преговорите за брекзит.

Британски журналисти публикуваха разследване, според което премиерът на страната Тереза Мей се е сдобила със суперлуксозно жилище на изключително ниска цена и то не къде да е, а в емблематичната Trump Tower на Пето авеню в Ню Йорк.

До този момент от Даунинг стрийт №10 отказват коментар по темата. Според източници, близки до разследването, сделката е сключена броени дни след референдума, в който британците гласуваха за напускане на Европейския съюз (проведен на 23 юни 2016 г.) и малко преди встъпването в длъжност на Мей като премиер на 13 юли същата година.

Скандалното в случая е не толкова самата сделка, колкото цената - Мей е успяла да "спазари" жилището за 570 000 паунда, което прави малко над 750 000 щатски долара. Апартаментът е с площ от 150 квадратни метра, което прави по около 5 000 долара на квадратен метър.

За сравнение, през 2016 г. средната цена на имотите в Манхатън се движеше около 15 000 долара на квадрат.

Небостъргачът Trump Tower е построен през 1983 г. и е една от "емблемите" на строителната корпорация на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп. В сградата се помещава офисът на The Trump Organization, откъдето се ръководеше и цялата президентска кампания на Тръмп през 2016 г.

Жилището е разположено на 42-ия етаж на небостъргача, разполага с две спални, трапезария, кухня и просторна тераса, оформена като зимна градина с изглед към централната част на Ню Йорк.

Скандалът обаче не се изчерпва с изгодната цена на имотната сделка. Разследването твърди, че "щедрият" продавач на тузарския апартамент всъщност е братовчед на бившия лондонски кмет Борис Джонсън, който беше и един от най-активните поддръжници на брекзит в кампанията преди референдума.

Засега името на продавача не се споменава, но според някои британски медии, мистериозният обитател на Trump Tower е бил сред най-активните сподвижници на настоящия американски президент по време на неговата предизборна кампания. Дори и след продажбата на жилището, той често е посещавал офисите на организацията на Тръмп на Пето авеню.

Анализаторите са категорични, че манхатънският имотен скандал може да забие последния пирон в политическия "ковчег" на Тереза Мей, която за пореден път се провали в опита си да прокара споразумението за брекзит през британския парламент.

Съмнителната сделка дава и повод на критиците на британския премиер да се усъмнят в отношенията ѝ с Вашингтон.

Междувременно Тръмп написа в своя профил в Twitter, че "Манхатън е най-доброто място за живеене в целия свят. Много по-добро от Лондон или Брюксел".

Какъвто и да е следващият ход на Тереза Мей и нейните колеги от британското правителство, преговорите с Европейския съюз и начинът, по който Обединеното кралство ще напусне Общността, си остават основното предизвикателство за тях през следващите няколко седмици.

Защото, за разлика от скандала с апартамента на Тереза Мей в Trump Tower, са напълно реални.

Екипът на Profit.bg ви честити 1 април :)