Volkswagen започна да тества автономни автомобили в Хамбург. При тестовете, които се извършват от Volkswagen Group Research, пет автомобила e-Golf ще изминават трикилометрово трасе в големия пристанищен град.

Автомобилите са оборудвани с лазерни скенери, радари, свръхзвукови сензори и камери. Зад волана на колите постоянно ще има тест шофьор, за да следи представянето и да поеме контрол при спешни случаи.

От Volkswagen твърдят, че в багажниците на всеки от e-Golf-овете е инсталирана изчислителна мощ, “еквивалентна на около 15 лаптопа”, информира CNBC.

Това, в комбинация със сензорните технологии, ще даде възможност на автомобилите да съпоставят данни за всичко - от велосипедистите и пешеходците през другите коли на пътя, до това кой е с предимство и отделните кръстовища. При тестовете ще бъдат използвани редица техники от изкуствения интелект.

“Тестовете се фокусират върху техническите възможности, както и върху изискванията на градската среда,” казва Аксел Хайнрих, който оглавява Volkswagen Group Research.

VW обеща: 22 млн. електромобила за 10 години Компанията обнови плановете си за производство

В Хамбургер се строи 9-километрово трасе за тестове на автономни и свързани автомобили. Тя трябва да бъде завършена през 2020 г.

Светофарите в града също се обновяват, за да се улесни двустранната комуникация между пътната инфраструктура и превозните средства.

Според Ханрих, за да може шофирането да бъде по-сигурно и по-комфортни , “не е достатъчно само автомобилите да станат по-автономни и интелигентни, а градовете трябва също да предоставят дигитална екосистема, която дава възможност на превозните средства да комуникират със светофарите и системите за контрол на трафика, както и един с друг.”