Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карамфил всеки ден?
Подправката карамфил - една от най-популярните в света, представлява сушени неотворени цветни пъпки на вечнозелено дърво, родом от Индонезия.
Освен сладкия вкус, който придава на ястията, към които се добавя, карамфилът е добре известен и с лечебните си свойства.
От Bright Side посочват някои от впечатляващите ползи за здравето, които ще ви донесе карамфилът, ако хапвате само по две пъпки от него всеки ден.
1. Укрепва имунната система
Карамфилът е една от най-добрите храни за имунитета, тъй като увеличава количеството бели кръвни клетки в тялото, които ни помагат да се борим с инфекциите. И всичко това благодарение на витамин С, който съдържа.
2. Подобрява храносмилането
Карамфилът може да се използва като средство за лечение на храносмилателни проблеми, тъй като увеличава секрецията на ензимите, заети с тази дейност в човешкото тяло. Също така намалява гаденето.
Да не говорим, че пъпките карамфил са пълни с фибри, които подобряват здравето на храносмилателната система и предотвратяват констипацията. Най-добрият начин за лечение на храносмилателни проблеми е карамфилът да се консумира в прахообразна форма или печен с мед.
3. Облекчава зъбобола
Тази подправка има и обезболяващи, и антисептични свойства. Ако имате зъбобол, поставете карамфил над зъба, за да елиминирате дискомфорта, докато стигнете до зъболекаря.
4. Поддържа здрав черния дроб
Черният дроб е отговорен за детоксикацията на човешкото тяло и преработката на лекарствата, които приемаме. Евгенолът в маслото от карамфил подобрява чернодробната функция.
5. Спомага за намаляване на болката и възпаленията
Евгенолът притежава също и аналгетични, и противовъзпалителни свойства. Можете да използвате подправката като средство срещу главоболие, като я консумирате или да я прилагате локално.
Ако предпочитате да я консумирате, смесете карамфила с мляко и го изпийте. Ако искате да го използвате локално, накиснете карамфила в кокосово масло и масажирайте слепоочията си, за да получите облекчение.
6. Добър е за костите и ставите
Карамфилите съдържат някои елементи, като флавоноиди, манган и евгенол, които поддържат здравето на костите и ставите. Тези вещества увеличават костната плътност, участват в създаването на нова костна тъкан и транспортират важни минерали до костите.
7. Има антибактериални свойства
Проучване, проведено от Университета в Буенос Айрес, доказва, че маслото от карамфил е ефективно при елиминирането на бактерии, като Е. coli и стафилококи.
Според Катедрата по пародонтология в университета KU Leuven в Белгия, билкова вода за уста, съставена от масло от чаено дърво, карамфил и босилек, подобрява здравето на венците и намалява количеството бактерии в устата, след като се използва в продължение на 21 дни.
Храните, които са най-подходящи за сваляне на килограмиКакво да ядем, за да отслабваме
8. Пълен е с антиоксиданти
Карамфилите са номер едно източник на полифеноли. Полифенолите са микроелементи, които поглъщаме, когато приемаме растителна храна. Те носят големи ползи за здравето понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват функциите и гъвкавостта на артериите и увеличават продължителността на живота.
9. Регулира кръвната захар
Карамфилите са идеални за хора с проблеми с кръвната захар, като например страдащи от диабет, защото действат като инсулин в тялото.
10. Забавя съсирването на кръвта
Известно е, че евгенолът, открит в карамфила, забавя съсирването на кръвта. Само не забравяйте, че не бива да се приема, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта!