Азиатските акции тръгнаха надолу днес, след като трепетът преди началото на отчетния сезон за щатските компании и безпокойството около перспективите пред световната икономика засенчиха оптимистичните икономически данни от САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI за последно губеше 0.1%, след като се движеше в тесен рейндж в сутрешната сесия.

Въпреки слабото представяне на акците в региона (китайският индекс на сините чипове губи 0.8%), по-високите цени на желязната руда помогнаха на австралийския индекс S&P/ASX 200 да запише повишение от 0.7%.

Японският индекс Nikkei добави 0.5%.

Според Майкъл Макарти, старши пазарен анализатор в CMC Markets and Stockbroking в Сидни, пазарите са в “изчаквателна позиция”, преди излизането на търговските данни за Китай и щатския отчетен сезон.

Слабото представяне на азиатските пазари днес последва колеблива сесия на Уолстрийт, при която основните индекси останаха почти без промяна.

Dow Jones Industrial Average изгуби 0.05%, до 26 143.05 пункта, S&P 500 затври без промяна на ниво от 2 888.32 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0.21%, до 7 947.36 пункта.

Очакванията за рязък спад в ръста на щатската икономика бяха ограничени, след като изнесените данни показаха, че първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ миналата седмица падат до повече от 49-годишно дъно.

Изказването на вицепредседателя на Федералния резерв Ричард Кларида, че щатската икономика е “в добро състояние ”, но въпреки това Фед ще прояви търпение с вдигането на лихвите, също успокои инвеститорите.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви вчера, че с шестмесечното отлагане на излизането на Великобритания от ЕС с избягва “ужасния вариант” за брекзит “без сделка ”, но това по никакъв начин не разсейва неяснотите около крайния изход.

Лихвите по щатските държавни облигации се понижиха след лекото отстъпление при акциите, след като преди това бяха нараснали след излизането на данните за молбите за помощи при безработица, по-високите цени на производител и слабите резултати от търга за 30-годишни облигации.

Днес лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до 2.497%, в сравнение с нивото на затваряне от 2.504% вчера. Лихвата по двегодишните книжа остана без промяна на ниво от 2.356%.

На валутните пазари доларът поскъпва с 0.1% спрямо йената - до 111.75, но силният ръст при еврото, което скочи с 0.36% за деня до 1.1290 долара, свали доларовият индекс с 0.2% до 96.979 пункта.

Щатският пел суров петрол поскъпна с 0.35%, до 63.80 долара за барел, докато брентът добави 0.28% към цената си, до 71.03 долара за барел.

Златото се търгува без промяна в цената, след като вчера поевтиня с над 1% до под ключовото ниво от 1 300 долара за тройунция. Спот цената на златото бе на ниво от 1 292.03 долара за тройунция.