Застраховките не са част от инвестиционния портфейл на човек или на една компания. Застрахователите предлагат по-различен тип услуга.

Инвестиционните възможности, които предлага застраховането, са застраховките, свързани с инвестиционни фондове, които напоследък стават все по-популярни, заяви Николай Генчев, главен изпълнителен директор и председател на УС на ЗК „УНИКА“ АД по време на панел Лични финанси от финансовия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg

В миналото основно в световен мащаб бяха много популярни спестовните животозастраховки. Заради многогодишната им популярност съществува и фразата, че „Бизнесът се кланя на банкерите, банкерите се кланят на застрахователите.“

Това обаче никога не се случи в България и няма да се случи. Това е начинът, по който са се натрупали огромните пари у застрахователите по света, посочи още той.

В днешно време, поради ситуацията на ниски лихви, хората все повече търсят не класическите спестовни животозастраховки, а точно такива инвестиционни. Те са структурирани специално по начин, по който ние мислим, че отговарят на нуждите на клиентите, заяви Генчев.

В България установяваме, че клиентите са любопитни какво става на борсата в Ню Йорк, например, но същевременно искат и да имат защита и на главницата, която са инвестирали. Така че ние структурираме точно такива продукти.

По-важното е, че през този инвестиционен хоризонт 5-7-10 години, ние им предлагаме и нещо друго, което само ние, застрахователите, можем да правим. Ако не дай, Боже, се случи нещо с тяхната трудоспобност или живот, да има кой да плати на тях или на наследниците им, колкото и цинично да звучи.

Застрахователите не са толкова силни в предлагането на определени инвестиционни възможности, но ние имаме своите сили и способности. Силите ни са в насока да дадат финансова протекция срещу нежелани събития. Как ще се отрази на инвестиционния ви портфейл, който може да ви носи 10 или 20% инвестиционна доходност, ако изведнъж ви се наложи да правите половин основен ремонт на жилището заради наводнение, например, попита Генчев.

Не дай, Боже, ако се наложи да правите някаква медицинска процедура или операция и ако нямате застраховка, това ще окаже такъв ефект върху инвестиционния ви портфейл, че можете да забравите за всякаква инвестиционна доходност и въобще за целия портфейл. Това е смисълът на съществуването на застрахователната индустрия - не да даде по-голяма палитра от инвестиционни възможности, което ние можем и го правим, а по-скоро да ви предпази от неблагоприятни чисто житейски развои, които, за съжаление, понякога са неминуеми, заяви още застрахователният експерт.

Българинът има тенденция да казва „да чукам на дърво“, „да не дава Господ“, „да не дърпам дявола за опашката“ или ако стана нещо, ще помогне правителството, но всъщност това е доста недалновидно и лековерно. По-скоро, ако имате застраховка, това ще ви даде възможност да спите спокойно и да не се притеснявате какво би станало с вас, жилището ви и инвестиционния ви портфейл, посочи Генчев.

По въпроса за недобрата информираност на българите относно възможностите в застрахователния бизнес, според експерта, това се дължи в голяма степен на нашата народопсихология и е типична черта на всички недоразвити финансови пазари.

Изглежда, че за българина е много по-важна колата, отколкото домът и семейството. Изглежда, че е много по-голям проблем, ако има драскотина на вратата на колата, отколкото ако детето му си счупи ръката. Факт е, че сме най-бедните в Европейския съюз и това влия на начина, по който се разпределят разходите, но в по-голяма степен това се дължи на начина, по който ние разсъждаваме и функционираме като индивиди, заяви още Генчев.

Застраховката е едно от най-евтините неща, които човек може да си купи, макар че твърде често се сещаме със закъснение за това.

Дори и без особени финансови възможности човек може да си купи една прилична застрахователна защита срещу много възможни неблагоприятни събития, според Генчев.

Не знам колко от хората у нас осъзнават, че само с една пета от парите, които дават, за да застраховат колата си, могат да застраховат дома си. Или с половината от парите, с които застраховат колата си, могат да застраховат здравето си, което също е не без значение в една почти неработеща здравна застрахователна система.

Няма нужда човек да избира между различни застрахователни протекции. С една съвсем постижима сума на месец или на година може да си купи застраховка срещу различни неблагоприятни събития за своя живот и здраве, за своя дом за своето семейство и т.н., завърши главният изпълнителен директор и председател на УС на ЗК „УНИКА“ АД.