Успехът на едно общество е колективно усилие и зависи от всеки един негов представител, като въпреки важната си роля, бизнесът сам по себе си не може да изтегли всички на пътя на просперитета.

Това посочи посочи Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по повод твърденията, че липсата на държавна регулация е фундамент за развитие на бизнеса, респеткивно на цялото общество.

„Не мога да се съглася с тезата, че добре се развиват секторите на икономиката, в които няма регулация. Финансовата индустрия е един от най-регулираните сектори в страната, а тя има доста добри резултати. Друг силно регулиран скетор са комуникациите. Нима там няма проспериращи компании?“, попита икономистът в рамките на на 10-ото юбилейно издание на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Той даде за пример ситуацията в САЩ, където кабинетът на Доналд Тръмп предприема политики за дерегулация на дадени сектори.



В краткосрочен план това генерира растеж, но в дългосрочен план тези решения отварят икономиката към редица рискове, стана ясно от думите на икономиста.

Запитан за предимствата на българската икономика спрямо държавите от Централна и Източна Европа, Павлов посочи, че когато говорим за международни сравнения, трябва да имаме предвид, че икономическият цикъл у нас изостава от този на разглеждания регион.

Понастоящем икономиките на страните от Централна Европа започват да се забавят. Така, според експерта, българската икономика има 2 или 3 години, през които ще записва по-високи ръстове спрямо горепосочените страни.

Запитан какво смята за потока на преките чуждестранни инвестиции у нас, Павлов посочи, че качеството на инвестициите сега е по-високо спрямо това, което се е наблюдавало преди 2008 г.

Според експерта, инвестицията означава влияние и трябва много внимателно да се селектират вложенията, когато идват от Русия и Китай, например, тъй като страната ни се намира на кръстопът, на който традиционно се разиграват геополитически съперничества.