Какво получавате, когато офисът срещне паркинга?

Сан Франциско има готов отговор на този въпрос, тъй като една от най-новите тенденции е хора да плащат по 2.25 долара на час, за да работят от паркинга, предава NBC News, цитирани от Businessinsider.com.

Течението, наричано #WePark, е отговор на проблемите на града, който се слави с високите разходи за живот и огромното неравенство, генерирано предимно от технологичните компании, разположени в Силициевата долина.

WePark се възползва от платените паркинги в близост до офиси, като по този начин потребителите си осиуряват достъп до Wi-Fi интернет.

Виктор Понтис основава движението на 25 април тази година. Първата среща за работа от паркинга е в близост до сградата на общината, като на призива се отзовават около 30 души.

„Живеем в много скъп жилищен пазар. Направо е лудост, когато се замислим, че начинът, по който използваме улиците и паркингите, няма отношение към това и паркоместата са престъпно евтини спрямо всички останали недвижими имоти в Сан Франциско”, посочва един от участниците в инициативата.

Средната цена на жилищата в Сан Франциско възлиза на близо 1.3 млн. долара, а средният наем достига 3 300 долара, по данни на Zillow. За сравнение, средната цена на жилищата в САЩ възлиза на 285 хил. долара, а средният наем на 1 675 долара.

Жители на Сан Франциско преживяват от боклука на милиардеритеНякои от жителите на Сан Франциско претърсват редовно боклука на милиардерите живеещи в града, за да продават находките, които откриват там

Жилищата са толкова скъпи, че едва 12% от домакинствата в Сан Франциско могат да си ги позволят. Нещо повече – близо 60% от служителите в технологичните компании също не могат да си позволят собствен дом в града.

Непосилните цени карат някои граждани да се отказват от това да имат деца, да живеят в колите си или просто да напускат града.

Технологичните гиганти водят нови и нови хора в него, което пък предизвиква скок в цените на имотите. Това провокира и пренаселеност на градските части.

В Twitter някои потребители се чудят дали движението WePark е пародия.

„WePark е сериозно! Но същевременно е и шега. Поставянето на бюро и стол на натоварени улици е абсурдно!”, казва Понтис.

Така или иначе, движението вече има и последователи по света, като подобни изнесени работни места се наблюдават и в Тулуза, Франция.