Ако вече сте в 30-те си години, то вероятно усещате финансовата борба, която водите година след година. Не е ли време да преосмислите своите разбирания за парите?

Това може да е моментът, в който ще се насочите към своя финансов успех, особено ако досега се доверявате на чуждия опит. Запомнете – това, което върши работа на един, може да е напълно безполезно за друг.

Ако искате да бъдете мъдри в харченето, спестяването и инвестирането, ето няколко финансови мита, с които да се разделите:

Животът под наем е хвърляне на пари на вятъра
Мислете за парите за наема като за пари за храна. Това е редовна покупка, с нея сте свикнали. Смятате, че няма дълготрайна стойност. Това обаче е важен разход.

Когато сте млади и стартирате кариерата си, животът под наем е добра опция. Можете да пестите пари за мечтания имот.

Същото е и за семейства, които нямат пари за покупка на жилище на мига. Някои дори смятат, че животът под наем е практично решение. Месечните разходи са предвидими, можете да се преместите по всяко време, свободни сте да правите други инвестиции.

Да не забравяме, че не се вълнувате от това дали имотът ще се обезцени. Разбира се, животът под наем е базиран и на финансовия ви капацитет. Претеглете опциите си, мислете за дългосрочните си цели, измерете финансовата си стабилност, преди да вземете решение.

Не съм достатъчно богат, за да инвестирам сега
Ако продължавате да отлагате инвестирането, тъй като смятате, че нямате достатъчно пари, може никога да не намерите „подходящото“ време.

Богатите хора не са станали богати, докато са чакали да станат такива. Те са работили здраво, за да забогатеят, казва финансовият експерт Ая Ларая. Той допълва, че трябва да инвестирате, за да забогатеете, а не обратното. Ако имате съмнения, консултирайте се с експерт.

Не печеля достатъчно – имам прекалено много сметки за плащане, затова не мога да спестявам
Ако винаги мислите: ще спестявам, когато ми остане нещо в края на месеца, никога няма да стигнете до касичката.

Започнете с малко. Просто спестете нещо. Спестявайте по малко всяка седмица, съветва експертът Фарноош Тораби. Той допълва, че е добре да започнем да спестяваме автоматично. Така няма да мислим постоянно за процеса.

Извън спестяването, струва си да погледнете какво се случва в графа Разходи. Открийте онези „пролуки“, в които парите ви потъват без никаква полза.

Мога да оставя бюджета на партньора си
Много двойки правят грешката един от тях да се занимава с финансовите въпроси. Тази тема е еднакво важна и за двамата. Засяга партньорите по равно. Тогава защо трябва да бъде задача само на един от тях?

Защо ранното пенсиониране може да се превърне в кошмар?Ранното пенсиониране невинаги се оказва толкова приятно, колкото изглежда

Имам нужда от една банкова сметка, тъй като е по-лесно за управление
Ако не отделите спестяванията си от другите пари, има голям шанс да ги изхарчите, казва банковият мениджър Елеанор Соу. Отделните сметки ви дават ясна картина за това какво притежавате, къде се намирате спрямо финансовата ви цел и т.н.

Нямам нужда от спешен фонд
Няма начин да предвидите бъдещето. Затова е добре да очаквате неочакваното. Златно правило при спешния фонд е да имате толкова пари в него, че да ви позволява да живеете 6 месеца без нови приходи.