Една от най-големите инвестиционни възможности през идното десетилетие ще бъдат компаниите, които работят за отлагане на човешката смърт.

Очаква се този пазар да достигне 600 млрд. долара до 2025 г., прогнозира една от най-големите инвестиционни банки в САЩ.

Анализaторите от Bank of America Merrill Lynch Феликс Тран и Хайм Израел вярват, че компании, изследващи човешкия геном - като Illumina, технологични играчи - като Alphabet, и биотехнологични фирми - като Novartis, са на прага на открития, които ще доведат до „безпрецедентно увеличаване на качеството и продължителността на човешкия живот", предава CNBC.

Според анализаторите, иновациите в науката за геномите, преноса на данни и „безмсъртието” скоро могат да доведат до това човешкият живот да продължава далеч отвъд 100 години.

Медицинското познание ще се удвоява на всеки 73 дни от 2020 г., като за сравнение това се е случва на всеки 3.5 години през 2010 г., а разходите за геномно секвениране (метод, чрез който се изследва точната последователност на ДНК) са намалели с 99.999% спрямо 2003 г. досега, посочват Израел и Тран.

Според тях, всичко това създава нови очаквания към медицината за удължаване на човешкия живот на база techmanity революция, или казано с други думи – на база срещата на технологията (technology) с човечеството (humanity).

Удължаването на човешкия живот – любима тема на научнофантастичните романи – започва да се превръща в конкурентен метод за изкарване на пари от капиталовите пазари.

Bank of America откроява пет ниши с потенциал в тази индустрия, достигаща 110 млрд. долара – наука за човешкия геном, данни/изкуствен интелект, храна на бъдещето, "безсмъртие" и "лунна медицина", както и няколко акции, които предлагат излагане на тенденцията.

Геномика

Геномика, или науката за човешкия геном, се очаква да бъде индустрия на стойност 41 млрд. долара до 2025 г., като ще осигури „следващо поколение технология за редактиране на гени, предлагаща потенциално революционен напредък в превенцията и лечението на болести”, посочват от Bank of America.

Компании, като оценяваната на 46 млрд. долара Illumina, която се занимава с геномно секвениране, оценявания на 27 млрд. долара производител на лабораторно оборудване Agilent и оценявания на 89 млрд. долара производител на научно оборудване Danaher, са част от новата тенденция.

Конкретно Illumina играе важна роля в изследванията на болести, разработката на лекарства и създаването на молекулярни тестове, добавят Тран и Израел.

Данни/Изкуствен интелект

Растежът на изкуствения интелект, комбиниран с големия обем данни за здравето на хората, трябва да помогне на изследователите в идните години да анализират патологията, причините и ефектите на заболяванията.

Подобрения в технологията имат потенциала да намалят разходите за здраве и да направят прецизната медицина достъпна, смятат анализаторите.

Сред компаниите на този пазар, който се очаква да нарасне до 36 млрд. долара до 2025 г., попадат гиганти, като Alphabet, Amazon и Apple.

Храна на бъдещето

Перспективните компании, разработващи храни на бъдещето, които се очаква да осигурят „по-здравословно хранене и устойчиво човечество на планетата”, са Dow DuPont и WW International.

Според анализаторите на Bank of America, тези компании трябва да подобрят генното инженерство в земеделието, което би трябвало да доведе до по-здравословен начин на живот и потребление.

„Безсмъртие”(ammortality)

Темата за „безсмъртието” се очаква да създаде пазар на стойност 504 млрд. долара до 2025 г. Иновациите би следвало да доведат до удължаване на човешкия живот и елиминиране на болестите.

Безсмъртието - заветната цел на супербогатитеВ наши дни първи на опашката за вечен живот са супербогатите хора на епохата

Компании, които играят голяма роля в тази ниша, са Intuitive Surgical и Zimmer, които работят с Apple Watch за провеждането на клинично изследване на 10 хил. пациенти, страдащи от болки в колената и тазобедрената става.

„Лунна медицина” (Moonshot medicine)

Компаниите в тази сфера, чието име представлява метафора за напредничави лекарства и медицински процедури, включват добре познатата Illuminа, както и други компании, занимаващи се с човешкия геном, като Sangamo, Vertex Pharma и Neurocrine.

Тези компании работят по създаването на лечение за едни от най-коварните болести, като Паркинсон и Алцхаймер.