Втората най-бедна държава в Южна Америка се готви за петролен бум, който може да я изстреля в челото на класацията на най-богатите страни на континента, а дори и по-нагоре.

Може ли Гвиана обаче да избегне така нареченото проклятие на петрола и да гарантира, че от новооткритото й богатство ще се облагодетелстват всички граждани на страната?

"Много хора все още не осъзнават колко значимо е това," заяви по време на прием в столицата Джорджтаун през ноември миналата година тогавашният посланик на САЩ в Гвиана Пери Холоуей.

"През 2020 г. БВП на страната ще скочи с между 300% и 1 000%. Това е нещо гигантско. Вие ще бъдете най-богатата страна в това полукълбо, а вероятно и най-богатата страна в света."

Това може да звучи преувеличено, но с население от около 750 000, БВП на Гвиана на глава от населението предстои да скочи до небесата. ExxonMobil, която е основният петролен оператор в Гвиана, твърди, че е открила над 5.5 млрд. барела петрол в териториалните води на страната в Атлантическия океан.

Проклятието на петрола

Парите със сигурност ще са добре дошли. Тази бивша британска колония, която е единствената англоговоряща страна в Южна Америка, има високи нива на безработица и бедност.

Историята обаче има предупреждение за Гвиана. Откриването на големи петролни залежи в други развиващи се държави води до увеличаване на съществуващата корупция, вследствие на което парите от суровината биват прахосани и откраднати. Това става известно като проклятието на петрола.

В Гвиана "корупцията е повсеместна," казва пред BBC Трой Томас, ръководител на местното подразделение на неправителствената организация Transparency International.

Той казва, че е "много притеснен" относно проклятието на петрола. Политическата криза в последните месеци е считана от някои за ранен признак за ефектите от проклятието.

След като изгуби вота на недоверие през декември, вместо да свика нови избори, управляващата коалиция в страната оспори резултата в съда. Това доведе до протести.

"Всичко, което искаме, е правителството да уважава нашата конституция," заявява демонстрант. "Те просто искат да останат на власт и да контролират парите от петрола," добавя тя.

Съдебната битка продължава и тази седмица в съда се разглежда поредното обжалване.

Образованието

"Виждали сме какво се случва в други страни," казва Винсънт Адамс, който е новият ръководител на Агенцията за защита на околната среда на Гвиана и бивш служител в продължение на три десетилетия на министерството на енергетиката на САЩ. "Те изведнъж се сдобиха с всичкия този петрол, но сега много от тези страни са по-зле, отколкото преди това."

За Адамс има само един път за избягването на този капан: "Образование, образование и пак образование. Това е най-добрата инвестиция, която тази страна или която и да било страна, може да направи."

Той оглавява усилията за обновяване на Факултета по инженерни науки в Университета на Гвиана, който е най-голямото висше учебно заведение в страната. Подготовката на младите жители на страната за доходоносната нова индустрия обаче не е лесна.

"За наше съжаление, в момента не разполагаме с необходимите лаборатории," казва Елене Трим, декан на факултета. Привличането на преподаватели с опит в тази сфера също е трудно заради ниското заплащане.

Дори и на този етап обаче петролната индустрия на Гвиана вече наема хора от други инженерни специалности. "Преди две години 10 човека получиха работа. Миналата година същата компния поиска още 20 души. Сега нашите студенти се търсят като топъл хляб," казва Трим.

Скептицизъм

В София - един от най-бедните квартали на Джорджтаун, оптимизмът не е толкова голям. Част от самоделните къщи и колиби получават достъп до електричество и вода едва през този век.

"Честно казано, 10% от населението на града живее тук, но 10% от ресурсите на града не се харчат тук," казва Колин Марк, основател на младежки център. Това може да обясни скептицизма по отношение на това доколко всички ще се облагодетелстват от петрола.

"Повечето хора се чувствителни на тази тема, защото има повече негативни настроения относно това какво ще донесе петролът на Гвиана, отколкото позитивни. Това е така заради това, което се случва на политическо ниво. Слушате за това, което се случва в Гвиана, в Нигерия, в съседна Венецуела. Затова хората са чувствителни на тази тема и не са много убедени относно ползите."