То беше държавна тайна и източник на богатството на едно кралство. То беше толкова важно, че преди време щатски военни стратези обсъждаха как да го превземат със сила. За търгуващите с петрол то беше източник на безкрайни спекулации.

Сега пазарът най-накрая знае: от Гавар в Саудитска Арабия, най-голямото традиционно петролно поле в света, може да се добива доста по-малко петрол, отколкото почти всички смятаха.

Когато в понеделник Saudi Aramco публикува данни за печалбата си за първи път, откакто беше национализирана преди близо 40 години, компанията повдигна и завесата около своите мега петролни полета.

Проспектът на компанията за предлагане на облигации разкрива, че от Гавар могат да се добиват максимално 3.8 млн. барела дневно, доста под това, което пазарът приемаше досега, а именно 5 млн. барела, пише Bloomberg.

“Като най-голямото поле на Саудитска Арабия, изненадващо ниският производствен капацитет изпъква в доклада,” казва Вирендра Чаухан от Energy Aspects Ltd. в Сингапур.

Според данни на щатската Администрация за енергийна информация от 2017 г., производственият капацитет на Гавар е 5.8 млн. барела дневно. В своя презентация от 2004 г. Aramco също заяви, че от полето се добиват по над 5 млн. барела дневно поне от предходното десетилетия.

В проспекта не се предоставя информация за това защо днес от Гавар могат да се добива с една четвърт по-малко петрол, отколкото преди 15 години, което е значителен спад за всяко петролно поле. В доклада също така не се казва дали капацитетът на полето ще продължи да намалява с подобни темпове в бъдеще.

Изгубената корона

Новият максимален производствен капацитет на Гавар означава, че Пермийският басейн в САЩ, откъдето са добивани по 4.1 млн. барела дневно миналия месец, вече е най-големият в света. Сравнението обаче не е точно.

Саудитското поле е конвенционален резервоар, докато Пермийският басейн е нетрадиционна шистова формация. То обаче показва променящия се баланс на пазара.

Гавар, което е с дължина около 280 км, е толкова важно за Саудитска Арабия, защото “съставлява над 50% от общия добив на петрол в кралството,” според проспекта за емитиране на облигации. Страната добива петрол от Давар от откриването на петролния кладенец Дамам 7 през 1938 г.

Освен Гавар, което е открито през 1948 г. от американски геолог, Саудитска Арабия разчита и на две други мега полета: Кураис, което открито през 1957 г. и е с капацитет от 1.45 млн. барела дневно, и Сафания, което е открито през 1951 г. и днес все още е най-голямото офшорно петролно поле с капацитет от 1.3 млн. барела дневно. Aramco управлява общо 101 петролни полета.

Запознайте се с историята на най-скъпата компания в светаКак Aramco стана най-големия петролен производител

Дългият 470 страници проспект потвърждава, че Сауди Арамко може да изпомпва максимум 12 млн. барела дневно, както твърдят от няколко години от Рияд.

Кралството има достъп до други 500 000 барела на ден производствен капацитет в така наречената неутрална зона, която поделя с Кувейт. От този район в момента не се добива нищо заради политическия спор между двете държави.

Проспектът потвърди общия максимален производствен капацитет, но това как той се поделя между отделните полета е различно от това, което пазарите предполагаха.

Политика на Саудитска Арабия е да заделя между 1 и 2 млн. барела на ден за резерви, които използва единствено в условия на война, нарушаване на баланса на пазара или необичайно голямо търсене. Саудитска Арабия за кратко произвеждаше рекордните над 11 млн. барела дневно в края на 2018 г.

“Компанията също така използва свободния си капацитет като алтернативна опция за доставки в случай на непланирани спирания на производството в дадено поле и за да поддържа производствените си нива по време на рутинни спирания за технически поддръжки на полетата,” се казва в проспекта на Aramco.

Скъпа стратегия

За Aramco това са значителни разходи, тъй като тя е инвестирала милиарди долари в съоръжения, които не се използват редовно. От компанията обаче обявиха, че способността да използва свободния си производствен капацитет й позволява да печели добре в условия на затягане на пазара и й е осигурила допълнителни 35.5 млрд. долара приходи в периода 2013 – 2018 г.

Миналата година саудитският енергиен министър Халид Ал-Фалих заяви, че поддържането на този буфер струва около 2 млрд. долара на година.

Aramco също така разкри резервите на своите пет най-големи полета, след което стана ясно, че животът на някои е тях е по-кратък, отколкото се смяташе. В Гавар например има останали 48.2 млрд. барела петрол, което означава, че при максимално производство животът му ще продължи още 34 години.

Компаниите обаче могат да увеличават резервите с времето, като използват нови техники или технологии.

Общо, кралството разполага с 226 млрд. барела петролни резерви, което е достатъчно за 52 години при производството с максимален капацитет от 12 млн. барела дневно.

Саудитците също така разкриха, че петролните им полета остаряват по-добре от очакваното “с ниски нива на изчерпване между 1 и 2% годишно,” което е по-малко от петте процента, които някои анализатори очакваха.

От компанията обаче също така обявиха, че част от резервите й - около една пета от всичките, са сондирани толкова систематично в продължение на повече от век, че над 40% от техния петрол вече е извлечен, което е значителен процент за индустрия, която обикновено изпитва затруднения да извади повече от половината барели, които се смята, че се намират под земята.