Британските работници са започнали да усещат ползите от това, че Великобритания става все по-непривлекателна за професионалисти от Европейския съюз поради предстоящия брекзит, сочи проучване на LinkedIn, цитирано от Bloomberg.

Страните-членки на ЕС оформят около 47% от международните прегледи на обяви за работа на Острова, което представлява спад спрямо миналата година, когато 52% от всички прегледи са идвали от Европа.

Анализът показва, че за 3-годишния период, започнал от 2016 година, миграцията на професионалисти от ЕС към Великобритания е намаляла с 30%.

В отделна анкета сред 600 британски компании за набиране на персонал, 43% посочват, че страната е станала по-неатрактивна за кандидатите от ЕС откакто стана ясно, че брекзит идва на дневен ред. 64% от анкетираните признават, че излизането на Великобритания от ЕС е създало недостиг на квалифицирана работна ръка в определени сфери, поради отлив на чуждестранни кандидати. ¾ от анкетираните разкриват, че бизнесите търсят по-скоро връзка с кандидати от Острова, отколкото с такива от чужбина.

Над половината от фирмите за човешки ресурси посочват, че бизнесът предлага по-високи заплати на новите си служители, а 43% заявяват, че компаниите увеличават възнагражденията на настоящите си работници с цел да ги задържат на работа.

Колко загуби британската икономика от брекзит?Негативният ефект провокира изоставане от растежа на останалите развити икономики в света, сочат изчисления на Goldman Sachs

Освен всичко друго, работодателите предлагат и повече придобивки на служителите си, като гъвкаво работно време, обучителни програми и стажантски програми.

Въпреки, че британците са облагодетелствани в краткосрочен план, Мариано Мамертино, старши икономист в LinkedIn, предупреждава, че ситуацията не е особено устойчива.

По думите му, британският бизнес може да плати солена цена, заради очертаващия се сериозен недостиг на квалифицирана работна ръка.