Все по-малко инвеститори търгуват на Българска фондова борса. Оборотите в определени дни падат под 200 000 лв., както например вчера, или дори под 100 000 лв.

Едва при няколко позиции ежедневно броят на сделките надхвърля 10, което е показателно, че интересът към родния капиталов пазар е на ниво нулево.

Как обаче се стигна дотук и защо европейските, азиатските и щатските индекси се търгуват близо до историческите си максимуми, докато родните индикатори са на около 70% от върха си?

Ето и проблемите, които продължават да притесняват, както участниците на пазара, така и посредници, фондове и др. институционални инвеститори.

Липсата на качествени емитенти

Това може би е основният проблем пред Българска фондова борса. В последните години станахме свидетели на едно голямо първично публично предлагане – Градус, но както знаем – една птичка пролет не прави.

За същото време дори и бройката на емитентите претърпя сериозен спад. Така, освен липсата на качество, в последните месеци и години се наблюдава и липсата на количество.

Но да се върнем на новите емитенти. Въпреки стратегията за развитие на капиталовия ни пазар, резултатите от нея на този етап поне не са видими. А инвеститорите искат едно-единствено нещо – качествени компании, които да търгуват.

И малкото вече инвеститори на Българска фондова борса са загубили пари от част от настоящите публични компании. Ето защото възможностите за търговия намаляват доста. Стигна се дотам, че дори и най-опитните инвеститори трудно ще ви посочат 10 компании, които през годините са били коректни с акционерите си.

Тук може би е мястото да отбележим, че при 7 от 40-те компании от BGBX40 от началото на годината се отчита спад от над 10%. Инвеститорите в най-губещата позиция пък са загубили 30% от парите си.

Ликвидност – нулева

От началото на годината сред BGBX40 има едва две компании, при които има повече от 1000 сделки и общо 13 с над 500 трансакции. Представяте ли си – 500 сделки за близо 5 месеца? Малко е, нали?

Е, отговорът на този въпрос е лесен – дотук се стигна, след като на пазара няма качествени емитенти, които да предлагат добри перспективи за вложения в тях.

На основен пазар днес се търгуват книжата на 27 акции с пазарна оценка от над 100 млн. лв. и само една компания има пазарна капитализация от над 500 млн. лв.

Малък пазар – малки инвеститори

Малкият пазар няма как да привлече големите акули. Да, вече са налице подходящи инвестиционни продукти – борсово търгуван фонд върху SOFIX, а скоро ще имаме възможност да печелим дори и от евентуалното му понижение.

Ще попитате – какво от това? Да, точно така. Никой голям институционален инвеститор няма да вложи парите си на пазар с ниска ликвидност. Или ако го направи – това ще е опит да вдигне цените, но... дали ще има на кого да продаде акциите си впоследствие?

Решението

Единствено листването на големи български (частни и държавни) компании ще може да повиши интереса към пазара ни. А това е и най-лесният и бърз начин да се увеличат чуждестранните инвестиции в страната.

Колкото по-бързо го разберат управниците ни, толкова по-добре за всички – от малките инвеститори до големите пенсионни и взаимни фондове, управляващи спестяванията и парите ни за пенсия.

А докато това се случи – малкото пазарни наблюдатели и още по-малкото финансови журналисти, които търгуват и наблюдават случващото се на пазара, ще продължат да са пасивни.

А вие колко сделки осъществиха от началото на 2019 г. на Българска фондова борса?