На 5 юни тази година първият специален туристически влак се отправи от Санкт Петербург към руската Арктика и Норвегия. За откриването на новия маршрут пише порталът Tourprom.

В официално съобщение се цитират думите на генералния директор на Агенцията за привличане на инвестиции и подкрепа на износа в Далечния изток.

Леонид Петухов казва: „През март 2019 г. нашата агенция подписа договор за сътрудничество с германския туроператор Lernidee Erlebnisreisen GmbH с цел привличане на инвестиции в туристическия отрасъл.

Днес ние стартираме първия си проект. Чуждестранните туристи могат да се насладят на белите нощи в Санкт Петербург, да се полюбуват на красотата на северните части на Русия и да посетят обектите от Световното наследство на ЮНЕСКО“.

Специалният влак тръгва от Санкт Петербург към Петрозаводск, Кем, Мурманск, Никел, Киркенес (Норвегия) и Осло.

По време на 11-дневното пътуване туристите ще посетят музея-резерват Кижи в Петрозаводск и Соловецките острови край Кем.

Възраждат легендарния „Ориент експрес“ Няколко от вагоните вече са напълно готови

Пътешествието ще бъде максимално удобно. На влака ще има руски готвачи, които ще са минали обучение в Швейцария.

Туристите ще може да се възползват от услугите на гидове и преводачи. Във влака ще има 10 вагона, в това число осем за туристи и два вагон-ресторанта.