Канадски кинорежисьор публикува снимка на катерачи от Еверест, които прескачат мъртво тяло по своя път към върха.

Зловещият кадър показва дълга опашка от авантюристи, които прескачат въже, прикрепено към замръзнал труп, който виси над пропаст на почти 9 000 метра над морското равнище.

Елия Сайкали от Отава, Канада, публикува снимката, за ​​да предупреди алпинистите за опасносттите, които поемат, отправяйки се към най-високия връх в света, посочва Daily Mail.

Самоличността на трупа не е известна. Впоследствие снимката му беше премахната от акаунта на режисьора в Instagram.

Единадесет катерачи загинаха само за девет дни в подножието на Еверест, след като коварното време отряза прозореца за катерене, оставяйки ги да чакат в дълги опашки, рискувайки изтощение и изчерпване на кислорода.

Най-малко четири смъртни случая на най-високата планина в света са в резултат от пренаселеността, заради която катерачите стоят понякога с часове в „зоната на смъртта“, където студът е жесток, кислородът оскъден, а теренът коварен.

Тазгодишната такса за изкачване на Еверест е най-високата от периода 2014-2015 г., когато огромни земетресения предизвикаха опустошителни лавини.

Въпреки това рекорден брой катерачи тръгват към върха през пролетния сезон, който започва през март.

Има 41 отбора с общо 378 алпинисти, на които е разрешено да атакуват планината в Непал. Еднакъв брой непалски водачи им помагат да стигнат до върха.

Защо шерпите могат да изкачват Еверест, без да се изморяват?Причината не е в тренировките, а в уникалната физиология

Еверест е връх в Хималаите, най-високият на Земята, извисяващ се на 8848.20 метра над морското равнище.

Той привлича катерачи от всички категории - от най-опитните до новаци, готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, за да направят успешно изкачване, посочва Wikipedia.

Условията в „зоната на смъртта“ са толкова тежки, че повечето трупове са оставени там, където човекът е загинал, и понякога са демотивиращ фактор, тъй като се виждат по стандартния и други маршрути за изкачване.