След пожара през април, който силно повреди катедралата Нотр Дам в Париж, повече от няколко проекта за възстановяването й циркулират в интернет пространството.

И докато някои настояват средновековният паметник, считан за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура, да бъде възстановен във вида от преди трагедията, други залагат на по-съвременен изглед на сградата.

Шведската дизайнерска компания Ulf Mejergren Architects предложи да бъде изграден публичен басейн, който да заеме цялото пространство на покрива на катедралата, съобщи The Guardian.

Това е идея, която звучи по-подходящо за модерен бар или хотел в центъра на френската столица, вместо за функционираща католическа църква.

Проектът предвижда басейнът във формата на кръст да бъде обграден от статуите на 12-те апостола, които бяха спасени от огъня и възстановени.

Идеята обаче е малко вероятно да намери подкрепа сред привържениците на тезата, че Нотр Дам трябва да бъде възстановена в оригиналния си вид, които смятат, че готическият период е висок връх в архитектурата.

Френският президент Емануел Макрон вече обяви, че възстановяването на катедралата трябва да завърши през следващите пет години.

Строителството на Парижката Света Богородица започва през 1163 г. и до голяма степен е завършено през 1260 г., въпреки че е модифицирана често през следващите векове.

На 15 април 2019 г. в 18:50 часа местно време избухва пожар на покрива й, причинявайки срутването му. Според френските власти, катедралата е била само на „15 до 30 минути“ от пълно унищожение.

Какво да НЕ правите в ПарижТоп 10 на нещата, които да избягвате във френската столица

Пожарникарите успяват да запазят фасадата, кулите, стените, опорите и стъклописите. Великият орган, който има над 8000 тръби и е построен от Франсоа Тиери през 18 век, също е спасен, но претърпява щети от водата.

Поради текущите реставрационни работи, медните статуи върху шпила са отстранени преди огъня. Каменният свод, който оформя тавана на катедралата, има няколко дупки, но иначе е непокътнат, посочва Wikipedia.