Учени са определили границата на човешката издръжливост, след като анализирали маратонско бягане на 3 000 мили (4 828 км), колоездачната Обиколка на Франция и други елитни спортни събития.

Според техните изчисления таванът е енергийния разход на тялото в покой, умножен по 2.5, или 4 000 на ден за средностатистическия човек.

Всичко над това не е устойчиво в дългосрочен план.

Проучването, което е дело на университета Дюк, също така показва, че бременните жени са специалисти по издръжливост, живеейки близо до лимита на това, което човешкото тяло може да понесе.

Проучването започва със състезанието Прекосяването на САЩ, в което участниците бягат 3 080 мили (4 956 км) от Калифорния до Вашингтон за 140 дни.

Участниците бягат по шест маратона на седмица в продължение на месеци, а учените изследват ефекта от това натоварване върху телата им.

Енергийният разход на тялото в покой на участниците, или калориите, които то изразходва, когато си почива, е засичан преди и по време на състезанието.

Тренировката приключи. Какво да хапнете?7 храни, които ще ви дарят с енергия

Изразходваните калории по време на това екстремно състезание също са отчитани.

Проучването показва, че използваната енергия първоначално е висока, но в крайна сметка достига 2.5 пъти колкото енергийния разход на тялото в покой.

Проучването открива наличието на определен модел, свързан с продължителността на едно спортно събитие и изразходването на енергия, както и че бягането на маратон може да не е по силата на мнозина, но дори не се доближава до лимита на човешката издръжливост.

  • Маратонците използвали 15.6 пъти енергийния разход на тялото в покой.
  • По време на 23-те дни, в които продължва Тур дьо Франс, колоездачите използвали 4.9 пъти енергийния разход на тялото в покой.
  • "Можете да вършите наистина напрегнати неща в продължение на няколко дни, но ако искате да издържате по-дълго, тогава трябва да ги ограничите," казва пред BBC доктор Херман Понцер от Университета Дюк.

    "Всички данни за всяко спортно събитие са отбелязани спрямо тази ясна граница на човешката издръжливост. Никой, за когото сме чували, не я е преминавал."

    По време на бременността изразходваната от жените енергия достига пик, равняващ се на енергийния разход на тялото им в покой по 2.2, според проучването.

    Авторите на проучването твърдят, че това 2.5 може би се дължи по-скоро на човешката храносмилателна система, отколкото на сърцето, дробовете или мускулите.

    Те са открили, че тялото не може да усвоява и обработва достатъчно калории и хранителни вещества, за да поддържа високо ниво на потребление на енергия.

    Тялото може да използва собствените си ресурси, като при по-кратки събитие гори мазнини или мускулна маса, които впоследствие могат да бъдат възстановени.

    При екстремни събития обаче, когато е на ръба на изтощението, тялото трябва да балансира енергийната си употреба, според учените.

    Според доктор Понцер резултатите от проучването могат, в крайна сметка, да помогнат на спортистите.