Кралица Елизабет е не само най-дълго управлявалият монарх в света, но и един от най-пътуващите.

Всъщност, тя е посетила 116 държави, откакто се е възкачила на трона. Но, за разлика от внука си принц Хари, който наскоро летя с обикновен полет, кралицата винаги пътува със стил.

Кралските особи, обяснява Vogue, наистина пътуват с търговски полети за личните си почивки.

Ето защо Хари лети по този начин за игрите си на поло, както и съпругата му Меган Маркъл за посещение в Лос Анджелис. Но ако отиват на държавно посещение, те използват чартър.

Това е така, защото има определен лимит на парите на британските данъкоплатци, заделени за подобни събития. Но очевидно кралицата никога не пътува за удоволствие, само по работа.

Според The ​​Points Guy, британският монарх обикновено наема чартърите на British Airways за официалните си посещения.

Например, за пътуването си през 2011 г. в Австралия тя използва Boeing 777 на авиокомпанията, за да се придвижи със съпруга си принц Филип. Преди възхода на този тип самолети тя наема Concorde.

Кралицата дори има право да поиска военен самолет за някое от държавните си пътувания. Тя може да използва специално преустроения Airbus A330, управляван от Кралските военновъздушни сили.

Този самолет е на разположение и на британския министър-председател, както и на други висши държавни служители.

Бляскавото пътуване на кралицата обаче не приключва с приземяването.

Кралицата е посетила 120 страни без една. Защо?Тя е изненадващо близо до дома й.

Освен на частни самолети, тя може да се качи и на частен влак. Кралският експерт Робърт Джобсън заявява пред вестник Express: „Разбира се, на тази възраст тя не прави повече полети на дълги разстояния. Но използва много кралския влак."

Има и още една бляскава страна на пътешествията на кралицата: тя никога не пътува с паспорт, дори когато посещава чужди страни.