Повечето от нас възлагат на отпуската твърде големи надежди. И впечатления нови да се натрупат, и да разпуснат физически и психически, както и да отделят време на роднини.

Някои използват почивните дни и за размишляване върху бъдещите планове. Можем да продължаваме с „и-тата“. Всеки си има свои.

Общото за всички е, че се връщат от отпуска към рутината и след месец (в най-добрия случай) отново бленуват за почивка. Енергийният запас не стига за дълго.

Защо?

Не умеем да се грижим за себе си ежедневно. Именно това трябва да направим. Да успяваме да запазим висок енергиен тонус целогодишно. Тогава какво правим с отпуската? Запазваме я като опция за промяна в начина ни на живот. Стига е била емоционална и енергийна реанимация.

Правило 1: Не забравяйте физическата активност
Независимо на колко години сме, колко заети сме и т.н., родени сме, за да се движим. Всеки ден. Поради това ходенето пеша, тренирането на йога, латиноамерикански танци, ходенето във фитнес, карането на колело, плуването, източните бойни изкуства и др. са полезни практики.

Пробвайте да откриете своята ниша. Опитайте няколко занимания. Редувайте ги, за да не ви е скучно.

Правило 2: Развивайте своята емоционална интелигентност и ментална устойчивост
Те ще са ви необходими и в бизнеса, и в личния живот. А и в тези минути, когато оставате насаме със себе си. Емоциите са живителна сила. Научете се да ги разбирате и да управлявате своето настроение.

Практикувайте техники за самоконтрол и медитация. Възпитавайте у себе си отказ от суета. Престанете да се оплаквате и постоянно да изразявате недоволство.

Експерт не препоръчва тези дестинации това лято Сега не е времето за тях

Изключете се от токсичните информационни потоци.

Правило 3: Напълнете душата си със смисъл
Насочете вниманието си към изкуството и естетиката. Научете се да забелязвате красотата – в природата, хората. Обърнете се към литературата, киното, музиката, философията, театъра. Всички те са проводници, които ще ви свържат с праизточниците на творческа енергия.