Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на емисия акции, издадени от Алмагест АД.

Компанията ще предложи на инвеститорите 250 000 привилигеровани акции с номинална и емисионна стойност от 80 лв. всяка. При положение че емисията бъде записана на 100%, това ще означава, че Алмагест ще набере 20 млн. лв свеж ресурс.

Алмагест е единственият български производител на биоетанол – дехидратиран етилов алкохол, който може да бъде използван като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене.

При изгарянето на биоетанол отделяните в атмосферата парникови газове са с минимум 60% по-малко, в сравнение с използването на бензинови горива.

Технологичните решения, използвани в завода, гарантират високи нива на енергийна ефективност на производството.

В производството на Алмагест се използват изключително материали с естествен произход – зърно (царевица, пшеница, сорго и др.) като основна суровина, както и отпадната от селскостопанското производство слама като енергиен източник, с което се замества традиционното гориво с минерален произход – природният газ.

Компанията приключи 2017 г. със загуба от 3.1 млн. лв. спрямо отрицателен финансов резултат от 4.7 млн. лв. за година по-рано. Приходите от продажби намаляват от 54.5 млн. лв. през 2016 г. на 48.2 млн. лв. за 2017 г.

Годишният отчет на дружеството все още не е публикуван нито на сайта на компанията, нито в Търговския регистър, показа справка на Profit.bg

Дивидентът! Не забравяйте дивидентаЕдна от основните ползи на инвестициите в публични компании е, че част от тях носят доходност, по-висока от тази по депозитите

Това ще е поредното публично предлагане, което се задава на Българска фондова борса в следващите месеци. Очаква се преди листването на Алмагест това да направят от Биодит, която ще се опита да набере 2.4 млн. лв финансиране.

Компанията изработва биометрични системи за сигурност и е първата, която се възползва от ваучерната програма за листване на борсата.

Инвеститорите у нас са в очакване на поне още две листвания, обявени в последните месеци. Това са първата частна болница у нас Хигия и производителят на първата българска суперкола – Sin Cars International.