Исландия е малка страна, в която живеят само 358 780 души.

Всички те се познават, така че няма нужда да заключвате вратите си, когато излизате и лесно можете да оставите детето без надзор в парка или пред магазина.

Освен това Исландия е една от най-щастливите страни в света, посочва Bright Side. Вижте 13 факта за нея:

1. Исландия е една от най-красивите страни в света

Тази страна може да се гордее с един от най-невероятните водопади в Европа - Dettifoss, най-голямата птича колония, разположена на скала, и един от най-големите ледници.

Хората в Исландия винаги са живели в перфектна хармония с природата, като я уважават и защитават. На острова има толкова огромно разнообразие от естествена красота, че всеки, който живее там или посещава страната, се влюбва в него.

2. Исландският език почти не се е променил от 12 век

Исландците са много горди от своя език. В старите времена социалните връзки между хората са много близки, което е позволило на езика да остане стабилен.

Почти всеки исландец може да чете древни текстове без никакви проблеми. Освен това страната е лидер на международния книжен пазар. Всяка година тя публикува повече книги от всяка друга държава в света.

3. Исландия може да се похвали с една от най-напредналите правни системи в света по отношение на правата на човека

Тази страна има някои от най-добрите закони по отношение на равенството между половете, свободата на словото, правата на сексуалните малцинства и нивото на демокрация.

През 1980 г. Исландия става първата страна в Европа, в която жена е избрана за президент, а през 2010 г. забранява всички стриптийз клубове, за да подкрепи феминисткото движение. Гаранциите за религиозна свобода и законите, забраняващи всякакъв вид дискриминация, направиха страната световен лидер в областта на правата на човека.

4. Безплатно образование

Училищата и колежите в страната са безплатни, а таксите за университетите са много ниски, което прави образованието достъпно за всеки. Освен това нивото на грамотност в Исландия е по-високо, отколкото във всяка друга страна по света.

{{page}]

5. Няма частни лечебни заведения

Исландското правителство обръща голямо внимание на развитието на здравната индустрия. Исландия има висок жизнен стандарт и контролираната от правителството медицинска индустрия напълно удовлетворява всички нужди на населението, така че частните медицински заведения са просто ненужни.6. Централното отопление е безплатно

90% от къщите в Исландия се отопляват благодарение на топлата вода, която идва от геотермални източници.

Горещата вода се доставя от кладенци и геотермалните централи задоволяват всички нужди на страната за отопление, така че жителите не трябва да плащат за това.

7. Всеки жител на Исландия има достъп до генеалогична база данни

Endingslendingabók е уебсайт с база данни, съдържащ информация за всички семейни връзки на всички исландци, стартирайки от 18 век. Той е създадена, защото населението на страната не е много голямо (малко над 300 000 души).

Много хора в Исландия използват този уебсайт, за да проверят дали новият им обект на любовен интерес не е далечен роднина.

8. Няма армия

Освен факта, че Исландия няма редовна армия, полицията и бреговата охрана дори не са въоръжени. Равнището на престъпност е почти нулево, така че няма нужда от оръжие. Ако гражданин иска да се присъедини към военните, може да отиде в норвежката армия, според договора между тези две страни.

9. Почти никой не пие или пуши в Исландия

В Исландия учените са открили кои биохимични процеси причиняват пристрастяване, което им позволява да намалят броя на пушачите и пиячите до 3-5%. Те решили да опитат да намерят дейности, които активират същите процеси в мозъка, но по естествен начин. Например, танци, музика, рисуване и спорт.

10. В Исландия хората вярват в тролове и елфи

Според местния фолклор троловете живеят в камъни с кръгла форма. Ако исландец види такъв камък по пътя си, той никога няма да го докосне и ще се опита да го заобиколи, за да не безпокои обитателите му.

А ако е необходимо да се транспортира „къща на трол” на друго място, се назначава специален човек, който може да говори с трола и да ги помоли да си тръгне. Дори когато има нужда да се изгради нова магистрала, проектантите винаги се консултират с експертите по фолклор, за да не се нарушава спокойствието на троловете.

11. Кметът на Рейкявик е комик, пънк-рок музикант и шофьор на такси

Преди да бъде избран на поста кмет, Йон Гнар е бил част от пънк-рок група, работи като таксиметров шофьор, като медицинска сестра в психиатрична болница, в завод на Volvo в Швеция, както и като комик.

Резултатите от неговата политическа работа включват цялостно преразглеждане на финансирането на града, изграждането на десетки километри велосипедни алеи, пълна реорганизация на училищата и увеличаване на туристите в Рейкявик.12. В страната са заснети много известни филми и предавания

Извънземният пейзаж на Исландия привлича не само пътниците, но и филмовите специалисти. В страната има специална компания, която организира филмови заснемания. Сред вече реализираните проекти са Игра на тронове, Междузвездни войни и други.

13. Има комисия, която решава как да се кръщават бебетата

Исландският комитет за кръщаване се състои от 6 души: 3 от тях се определят от министъра на правосъдието, а останалите 3 се определят от образователните институции на страната. Това се прави, защото Исландия се бори със заеманите думи от други езици. Често се добавят нови и одобрени имена в списъка.