Луол Денг има 15-годишна кариера в NBA, където винаги е постигал солидна статистика от близо 15 точки средно на мач за над 900 изиграни двубоя.

34-годишното крило, който понастоящем се състезава за Минесота Тимбълрулвс, никога не е бил лидер или звезда на отборите, в които е играл, но може да се похвали с две All Star селекции в своето резюме.

Дългата кариера на Денг е особено доходоносна, тъй като в наши дни NBA се радва на огромен интерес, което доведе до внушителен скок в заплатите на звездите от лигата. Така Луол Денг - играч, който трудно можем да наречем звезда, отчита спечелени 151 млн. долара през кариерата си.

Роденият в Судан атлет обаче не чака кротко пенсия, за да харчи парите си, като вместо това отделя сериозно време на своите бизнес начинания.

Той е инвестира в недвижими имоти, още откакто влиза в лигата през 2004 г., като към днешна дата е натрупал впечатляващо портфолио – хотели, курорти, апартаменти и жилищни сгради.

Общата стойност на имотите на Денг възлиза на 125 млн. долара, пише Forbes.

Той е част от ново поколение спортисти, които използват парите и славата, за да инвестират в различни бизнеси и начинания.

Например в NBA това правят играчи, като Стеф Къри, Блейк Грифин и Леброн Джеймс, които имат собствени филмови компании, Андре Игудала и Кевин Дюрант пък осъщестяват рискови инвестиции, а Кармело Антъни и Дерик Роуз също се занимават с недвижими имоти.

„Ако познавате пазара, използвате предимствата си и сключвате правилните сделки, действително възможностите нямат край”, казва Денг.

Недвижимите имоти може и да не са чак толкова секси и да не позиционират Денг в новинарските заглавия, както се случва с негови колеги, които инвестират в технологични стартъпи, но евентуалната възвръщаемост при тях е доста апетитна.

Данъчната реформа от 2017 г. в САЩ разкрива дори повече потенциал със създаването на програмата на име „Зони на възможности”.

Тази програма позволява на инвеститори да влагат капиталовите си печалби в зони с ниски доходи в замяна на данъчни облекчения. Проектирани са около 9 хил. такива зони в САЩ, където средният доход на населението е 80% по-нисък спрямо дохода на останалите населени места в региона.

Денг и половин дузина играчи от NBA са част от организацията Our Opportunity, която се опитва да събере 300 млн. долара през тази година, за да инвестира в новата програма.

Луол Ден и Дерик Роуз са бивши съотборници от Чикаго Булс, като в началото на десетилетието отборът воден от тях е претендент за титлата в NБА. След контузия на Роуз през 2012 г., възходът на Булс е спрян.

Денг е трансфериран през 2014 г., а две години по-късно това се случва и с Роуз, който бива пратен в Ню Йорк Никс.

Двамата състезатели сега обаче са съотборници в отбора на Тимбърувс, където обсъждат плановете си за бизнес, след като прекратят кариерите си. Тези разговори ги връщат обратно в Чикаго, където двамата са на ръба на приключването на солидна сделка за придобиването на три обекта с 23 сгради, съдържащи общо 354 жилищни единици на цена от 25.6 млн. долара.

Два от трите обекта се намират в така наречените „Зони за възможности”.

„Винаги съм имал любов към недвижимите имоти и исках да направя нещо дългосрочно в Чикаго”, казва Денг, който има 10 години кариера в отбора на Чикаго Булс.

Луол Денг е риден в Судан, след което живее в Египет и Англия, преди да се премести в САЩ на 14-годишна възраст. След една година в университета Duke, той е избран под номер седем в драфта на NBA през 2004 г.

Денг започва инвестиционната си кариера с вложения в Източна Африка и Лондон. В САЩ баскетболистът инвестира в множество типове имоти – от еднофамилни къщи до жилищни сгради. Денг има инвестиции в Virgin Hotels в Лас Вегас и луксозни курортни имоти на Бахамите чрез своята компания на име D3N9.

По думите на Денг, той се е учил от предприемачи, като Дон Пийбълс и шефът на JPMorgan Chase Джейми Даймън. Той е добър приятел с дъщерята на Даймън от университетските си години в Duke. Освен това по времето, когато Денг бива избран в драфта от Чикаго Булс, Даймън също се намира в града, тъй като работи като изпълителен директор на Bank One по това време.

Основният съветник на Денг са бившият банкер от Wall Street Дейвид Грос, който служи като ръководител инвестиции в D3N9, както и като изпълнителен директор в Confluent Group, консултантска компания.

Двамата се свързват през 2014 г. чрез техен общ приятел, докато Грос бил в Columbia University, където изкарал магистърска степен по недвижими имоти.

Грос предложил на университета сертифицираща програма за атлети и предприемачи, влагащи в недвижими имоти. Висшето учебно заведение не възприело идеята, но Грос се обединил с Денг и Асоциацията на играчите от NBA.

Въпреки че заплатите в NBA се раздуха до фантастични размери, стигмата, че играчите прахосват парите си със скоростта на светлината, е актуална и в наши дни. В материал от 2009 г. в Sport Illustrated се посочва, че 60% от атлетите от NBA фалират до 5 години след пенсионирането си.

Луол Денг се надява да промени това чрез своя симпозиум на тема недвижими имоти, предназначен за баскетболисти. Двудневното събитие привлича дузина играчи през 2015 г., като поставя фокуса върху инвестиции в комерсиални недвижими имоти. Две години по-късно Денг провежда отново събитието.

„Говорим за това как играчите фалират, но не говорим защо става така”, посочва Денг. „Симпозиумът беше начин да науча играчите относно недвижимите имоти и да предложа по-добро разбиране на този вид инвестиции”, казва той.

Грос помага на Денг да уреди имотите си под шапката на неговата компания D3N9, която понастоящем има седем служители. Грос стартира инициативата Our Opportunity, където инвеститор е Денг.

Идеята е инициативата да се възползва от програмната „Зони за възможности”, като привлича „местни герои” в инвестиционните проекти в зони с ниски доходи.

Топ 10 на най-високоплатените звезди в NBA за 2019 г.Топ 10 на най-високоплатените звезди от NBA ще изкарат общо 540 млн. долара през тази година от заплати, рекламни договори, участия, лицензионни възнаграждения и медийни сделки

Грос вече има изграден имотен проект в Лос Аднжелис, като планира инициативата да се разрасне в още десетина американски градове.

Луол Денг е първият атлет, присъединил се към Our Opportunity, като благодарение на него и други играчи също влизат в проекта - Роуз, Антъни и Джош Смит.

Кармело Антъни, който също като Денг има инвестиция в Virgin Las Vegas, е лице на проект в неговия роден град Балтимор, който включва 91 единици. Сделката ще приключи през това лято.

Денг няма намерение да прекратява кариерата си, като ще се пробва като свободен агент. Той все още има да получава 15 млн. долара от Лос Анджелис Лейкърс, като част от 4-годишен договор от 2016 г. на стойност 72 млн. долара.

Денг и Лейкърс постигнаха споразумение за последните две години от договора, което позволи на играча да продължи кариерата си в друг отбор през 2018 г.

Така или иначе, инвестиционната дейност на Денг е активна втора кариера за спортиста, която ще изпълни времето му, след като реши да се откаже от баскетбола.

По думите на Грос, едва ли има други активни играчи, които могат да се похвалят с толкова мащабни инвестиции в недвижими имоти.

„Повечето играчи чакат, докато приключат (с баскетбола). Луол влиза с летящ старт”, добавя Грос.