Финалите на NBA привличат вниманието на целия свят.

Една случка от финалите, която няма отношение към спортното естество на събитието, генерира разгорещени дебати.

Милиардерът и миноритарен акционер в Голдън Стейт Уориърс Марк Стивънс избута по време на игра гардът на Торонто Раптърс Кайл Лоури. В резултат на това, Стивънс беше глобен с 500 хил. долара и получи забрана да присъства на събития на NBA в продължение на 1 година.

Според репортаж на NBC News, Стивънс няма да се размине толкова лесно, тъй като Голдън Стейт Уориърс планира да го натисне да се раздели с миноритарния си дял в отбора. Ако това се случи, милиардерът ще добави сериозна сума към банковата си сметка, която навярно ще му помогне да забрави унизителния момент.

Стивънс се присъединява към Голдън Стейт Уориърс през 2013 г., придобивайки дела на Вивек Ранадив, като впоследствие оглави група инвеститори, които придобиха през тази година друг отбор от NBA - Сакраменто Кингс.

Оценката на отбора на Уориърс възлиза на 750 млн. долара по онова време, сочат данните на Forbes.

След пет поредни достигания до финалите на NBA и чисто новата зала на стойност 1.3 млрд. долара Chase Center, която ще отвори врати през следващия сезон, оценката на отбора вече достига 3.5 млрд. долара.

Това е ръст от 367%, което е и най-високото повишение сред всички останали отбори от NBA. Новата зала ще бъде първата голяма такава в Сан Франциско. Тя е част от реновиране на квартала Mission Bay, като включва ресторанти, офиси, публични пространства и паркове.

Още преди съоръжението да започне да функционира, Уориърс вече могат да се похвалят с осигурени приходи в размер на 2 млрд. долара от новата зала, идващи от спонсорства, наематели на луксозни площи и предварителна продажба на билети.

С други думи, отборът на Голдън Стейт Уориърс има солидни приходи и няма нужда от инвеститори като Марк Стивънс.

Милиардер със забрана да посещава мачове от NBA за една годинаИзвестен риков инвеститор и частичен собственик на Голдън Стейт Уориърс се вкара сам в центъра на неприятни събития по време на третия мач от финалите на NBA

Продажбата на миноритарни дялове в спортната индустрия не е висша математика. Тези сделки често се случват при не особено високи цени, тъй като миноритарната собственост не дава никаква реална власт при вземането на решения, свързани с политиката на отбора.

Ако все пак Стивънс бъде принуден да продаде дела си на други акционери, сред които водещи инвеститори са Джо Лейкъб и Питър Губер, то милиардерът може да увеличи банковата си сметка с не лоша сума, дори за неговите стандарти.

Стивънс притежава 8% от отбора, което означава, че може да прибере печалба от 180 млн. долара, след като се отчете размера на първоначалната му инвестиция в отбора преди 6 години.