С над 10 милиона снимки в Instagram, Исландия е популярна дестинация сред туристите, които искат да се сдобият с идеалната снимка.

Скандинавската страна отдавна е считана за "Подходяща за Instagram", но местните твърдят, че островът има проблем с инфлуенсъри.

По-рано този месец турист бешe разкритикуван, след като затъна извън пътя при офроуд шофиране. Той беше спасен от полицията, която документира инцидента на страницата си във Facebook.

Офроуд шофирането е строго забранено в Исландия заради опасенията, че може да навреди на дивата природа.

Въпросът вече е толкова проблематичен, че има страници във Facebook и Instagram, в които исландците документират лошото поведение на инстаграмърите.

В профилите има снимки на инфлуенсъри, които шофират след употреба на алкохол, седят върху глетчери, тъпчат мъха, преминават огражденията, поставени за туристи на популярни забележителности, и пускат дронове, които летят над диви коне.

Много от инфлуенсърите, които идват в Исландия, "не са запознати с позволените и забранените неща в страната", казва пред BBC Михалина Окрегличка.

"Имам чувството, че в днешно време всичко се прави само за Instagram и за идеалната снимка в Instagram. Никога не съм виждала толкова глупаво и безразсъдно поведение в други страни, в сравнение с Исландия. Влизам в техните профили, коментирам това, което правят и се опитвам да ги накарам да спрат."

От борда по туризма Visit Iceland стартираха няколко инициативи в опит да насърчат отговорното поведение от страна на туристите. Посетителите са предупреждавани с видеа и на уебсайта на борда за важността на исландския мъх и необходимостта да не излизат от главните пътища, когато шофират.

Исландският мъх е особено крехък и може да умре, ако бъде стъпкан. Той помага за предотвратяването на ерозията на почвата, задържа вода и влажност, а в него живеят много микроорганизми.

Пал Йокул Петурсон, който си изкарва прехраната, като показва на фотографи уникалната природа на Исландия, смята, че има добри и лоши инфлуенсъри в Instagram.

"Лошите често привличат лоши посетители, като показват безразсъдно поведение и нарушават правилата, с което създават впечатлението, че в Исландия може да не спазваш правилата и например можеш да шофираш офороуд.

Виждал съм всякакви прояви, които са едновременно опасни и неуважителни, като например прескачането на огради, за да се снимат на ръба на скала, само заради селфи в Instagram. Добрите инстаграмъри се опитват да показват различните начини, по които човек може да се наслаждава на природата“.

Една от най-известните дестинации сред туристите е каньонът Фядрарглуфюр, към който започнаха да се стичат много повече посетители, след като Джъстин Бийбър засне свой клип там.

Правителството беше принудено да затвори района първоначално за две седмици, а след това забраната за посещение беше удължена до началото на юни.

Фотографът Бен Саймън Рен обича Instagram, тъй като оттам черпи вдъхновение, но също така вижда големи проблеми, когато туристите се държат неуважително.

"Някои инстаграмъри са спонсорирани от компании и не се подчиняват толкова лесно на правилата, тъй като трябва да правят възможно най-зрелищни снимки от по-различни ъгли.

"Срамота е, че се държат така, особено тези, които снимат природата и изглежда са близо до нея, но сякаш забравят или нарочно пренебрегват законите, които я защитават.

Затова винаги се питам дали мислят основно за харесванията и за себе си или наистина ги е грижа за планетата и за природата?"