Търсенето на петрол по света вероятно ще продължи да нараства още поне 15 години, преди азиатските бързоразвиващи се икономики да преминат към зелената енергия.

Това посочва председателят на борда на директорите на консултантската компания Wood Mackenzie Саймън Флауърс пред CNN.

“На даден етап през идните 20 години вероятно ще станем свидетели на пик в търсенето на петрол. Нашата гледна точка в Wood Mackenzie е, че това ще се случи около 2035-2036 г.”, прогнозира той.

Международната агенция по енергетика, която следи енергийните доставки на най-големите икономики в света, посочи по-рано през тази година, че „няма пик в търсенето на хоризонта”.

Потенциалният връх в търсенето на петрол е един от централните въпроси, който витае в енергийната индустрия. Настъпването на подобно явление може да повлияе на инвестиционни решения за трилиони долари, както и да изиграе голяма роля в траекторията на движение на вредните парникови газове.

По думите на Флауърс, в Европейския съюз се наблюдава много нисък растеж в търсенето, като това започва да се случва и в САЩ.

Така почти изцяло растежът в търсенето на петрол идва от Азия. Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур са петте най-големи вносители на петрол в региона, сочат данните на Wood Mackenzie.

Общото търсене на петрол в тези страни скача с 2.5% през 2018 г., до 25.9 млн. барела на ден, като Китай и Индия оформят основната част на растежа.

Електрическите коли скоро ще оформят половината световен пазарЕлектрическите автомобили оформят малка част от продажбите на коли по света, но това много бързо ще се промени

Според Флауърс за достигане на връх в търсенето на петрол ще спомогне и навлизането на електрическите коли, които ще завземат пазарен дял от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Веднъж когато това се случи, Китай ще бъде в най-изгодната позиция да се възползва от промяната. Китай е най-големият пазар за автомобили в света, разполага с производствен капацитет, има достъп до ключови ресурси за производство на батерии, посочва Флауърс.

Страната инвестира здраво в своята индустрия за електрически автомобили. Правителството предлага щедри субсидии за придобиването на електрически или хибридни модели от години.