САЩ одобри молба на Tesla за премахване на митата от 10% за внос на алуминий от Япония, който се използва за производството на батерии в завода на компанията Nevada Gigafactory, предава Reuters.

Компанията за електрически коли е отправила молбата си чрез документи, публикувани през април, посочвайки, че търси изключение за внос на 10 хил. тона алуминий годишно, произвеждан от Nippon Light Metal Co Ltd.

Щатското министерство на търговията посочи в документи с дата 5 юни, които са публикувани на правителствения уебсайт през последните дни, че в САЩ производството на алуминий не е достатъчно и е с незадоволително качество.

Изключението от новите мита за Telsa е одобрено за срок от една година.

Батериите се комплектоват в пакети, които представляват енергийния източник за новия модел на Tesla Model 3, както и за други продукти за съхранение на енергия, посочват от компанията в молбата си.

“Tesla са единственият щатски производител на този тип батерии и планираното им производство ще се увеличи експоненциално през следващите няколко години”, пишат от Tesla.

В молбата на компанията личат редица описания на характеристиките на необходимия алумий. От Tesla посочват, че щатските производители не могат да постигнат необходимите плътност и дебелина, като освен това не могат да доставят необходимите количества на годишна база.

Печалбите на Mercedes пострадаха от търговската войнаDaimler обяви спад в печалбата от 22%

Tesla и преди търсеха изключения от новата търговска действителност, конкретно за части, произвеждани в Китай, включително бордови компютър за Model 3 и „мозък” за техния Autopilot. Тази молба не получи одобрение от властите.