Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти преди началото на извънредния Европейски съвет, където се очакват решения за назначенията на висшите постове в ЕС.

Според премиера тази вечер решение няма да има, нито един от кандидатите няма необходимото мнозинство, а Европейската народна партия (ЕНП) запазва подкрепата си за Манфред Вебер. Имаме водещ кандидат, спечелил европейските избори - Вебер. Няма логика победителят да не бъде председател на Европейската комисия, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Не знам откъде идват всички тези идеи, добави той по повод разпространяваните слухове за договорки в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака. Никой няма право да преговаря от наше име, на ЕНП, който и какъвто пост да заема. Ангела Меркел е председател на немската партия, не на ЕНП, уточни той.

Попитан дали би подкрепил кандидата на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс, премиерът поясни, че никога не е бил против някого. Тимерманс е от най-добрите комисари, прекрасен човек, много принципен, няма спор. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс. Не правим коментар или разрез, кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе - нареди Вебер първи, Тимерманс - втори. Никой от нас не се счита за по-висш от европейския гражданин, допълни премиерът по повод очакваното решение на неговите колеги при избора на председател на ЕК.

Не вярвам да завърши тази вечер с решение. Какъвто и вариант да се избере, трябва да бъде положен на принципи, заяви Борисов. Нищо не е решено, все едно досега нищо не е било, наново ще се стартира, според мен, добави министър-председателят.