Изследвания показват, че хората, които стават рано, са по-активни, по-добросъвестни, а също така по-щастливи, в сравнение с останалите, които обичат да спят до късно.

Има много начини ефективно да използвате ранните сутрешни часове. Ето няколко неща, които можете успешно да отмятате по това време.

1. Пийте вода с лимон
Изпивайки лимонената вода веднага след събуждане, вие рязко повишавате нивото на физическа и умствена активност. Подобрявате усвояването на хранителните вещества от организма и се зареждате с енергия. Трябва да изпиете чаша с лимонов сок на гладен стомах, а след това да изчакате 15-30 минути, за да закусите.

2. Правете упражнения
Сутрин тренират Ричард Брансън, Тим Кук и Боб Айгер от Disney. Те се събуждат доста преди 6:00 сутринта, за да поспортуват. Можете да не ставате толкова рано, но поне последвайте техния пример – тренирайте.

Само 10 минути са достатъчни, за да стимулирате освобождаването на невротрансмитер, който успокоява мозъка и помага да контролираме импулсите си.

3. Прекарвайте време офлайн
Когато се събудите рано, не се захващайте веднага с устройствата. Използвайте тези мигове за себе си. Направете нещо отпускащо. Нещо позитивно и спокойно за вас.

4. Изяжте нещо здравословно на закуска
Изяждайки нещо на закуска, вие се оказвате една крачка по-напред от много други хора. Тези, които закусват, по-рядко страдат от затлъстяване. Имат по-стабилно ниво на кръвната захар. По-малко гладни са през останалата част от деня.

5. Практикувайте медитация
Медитацията става все по-популярна сред успелите лидери. Тя ни позволява да живеем по-осъзнато. Изследвания показват, че осъзнатият живот се бори по-добре със стреса, помага да контролираме реакция „бий и бягай“.

Освен това подобрява способността да се съсредоточаваме и стимулира креативността. Повишава емоционалната интелигентност.

Защо има смисъл да ставате в 5:00 ч. Спечелиш ли сутринта, печелиш деня

6. Поставете си цели за деня
Бенджамин Франклин е бил завладян от планирането. Всяка сутрин той се събуждал в 4:00 и съставял строго разписание на деня си. От този навик можем да направим следния извод: добре замислените цели носят плодове.

7. Уверете се, че целите ви са реалистични
Няма смисъл да си поставяте цели, които не са реализируеми. Убедете се, че плановете ви са изпълними, като разпределите времето съгласно списъка си със задачи.

8. В края на краищата, научете се да казвате „не“
„Не“ е силна дума, която защитава вашите скъпоценни сутрини. Когато се наложи да кажете „не“, избягвайте фрази, като „не мисля, че ще успея“ или „не съм убеден“. Кажете просто „не“.