Милиардерите, които са натрупали състоянието си сами, имат много сходни черти: те обичат страстно работата си и постоянно са мотивирани да постигат велики неща.

Какви обаче са техните причини да стават от леглото всяка сутрин? Какво им дава енергията да преследват такива амбициозни цели? Какво ги мотивира?

Авторът и предприемач Рафаел Бадзиаг е проучвал и интервюирал над десет милиардери, които не са наследили състоянието си, за да разбере това.

Постигналите сериозни успехи хора, с които той е разговарял, са от цял свят и са специалисти в различни сфери, пише той в CNBC.

Изненадващо, много от тях казват, че парите никога не са били мотивиращият фактор. Вместо това те просто гледат на парите като на страничен продукт на тяхната усърдна работа.

Стив Джобс, чието състояние достига 7 млрд. долара, според Forbes, го казва възможно най-добре в документален филм от 1996 г.: “Състоянието ми беше над 1 млн. долара, когато бях на 23 г., над 10 млн. долара, когато бях на 24 г., над 100 млн. долара, когато бях на 25 г. и това не беше толкова важно. Никога не съм го правил заради парите.”

Ето девет неща, които мотивират супер богатите да успяват:

1. За да избягат от бедността

Навийн Джейн, съосновател на Moon Express, е роден в селски район на Индия. Когато го попитах към какво се стремял като млад, той отговори: “О, Боже, аз просто исках да избягам от бедността и да направя нещо полезно с живота си”, пише Бадзиаг.

Джейн казва, че отдадеността на майка му към това “той да се измъкне от бедността, която се предавала в семейството”, е нещото, което го мотивирало най-много. “Тя знаеше, че единственият начин това да стане беше чрез образованието,” казва той.

Медийният магнат Опра Уинфри също е родена в бедно семейство. Тя обаче успява да създаде огромна медийна империя и в момента състоянието й се оценява на 2.5 млрд. долара.

2. За да разрешават проблеми

“Проблемите, с които се срещам в ежедневения живот, ме вдъхновяват да намирам решения,” казва Михал Соловьов - инвеститор, който основава строителната компания Mitex. “Това е механизъм да се тласкаш сам напред. Да стана милиардер никога не е било мотивиращият фактор за мен.”

Бил Гейтс има същата гледна точка. “Има нужда от много иновации, за да разрешаваме проблеми, като маларията или наднорменото тегло, но също така ще се концентрираме повече върху подобряването на качеството на живот,” заяви съоснователят на Microsoft през миналата година.

3. За да подобряват продукти и услуги

“Движи ме желанието да правя нещата добре — не идеално, а добре,” казва Соловьов. “Получавам удовлетворение от това да правя продукти и услуги все по-добри.”

Подобна нагласа извежда основателя на Amazon Джеф Безос до челното място в класацията на най-богатите хора.

“Лидерите имат неумолимо високи стандарти,” според изявление на компанията за 14-те й движещи принципа. “Те постоянно вдигат летвата и мотивират екипите си да доставят висококачествени продукти, услуги и процеси.”

4. За да създават нови неща

Милиардерите са мотивирани от възможността да опитват нови неща и да придобиват нови знания.

Мани Стул, главен изпълнителен директор на Moose Toys, казва, че това, което го мотивира най-много, “е да не стои мирен”. “Смятам, че новите пътища и посоки, по които поемаме, са изключително въодушевяващи. Иновативно е и е различно", казва той. “Ако правехме едно и също нещо отново и отново, щях да съм отегчен.”

Шест малки неща, за които милиардерите намират време ежедневноУспехът не идва лесно и определено не се постига от днес за утре. Има обаче малки неща, които човек може да прави всеки ден, за да си гарантира, че ще постигне професионалните си цели

5. За да се конкурират и да печелят

Сергей Галицкий е основател на Magnit - една от най-големите вериги супермаркети в Русия. Той твърди, че отначало най-голямата му мотивация била да издържа семейството си. Това обаче бързо се променило в деня, в който се срещнал с ръководители на конкурентна компания.

“Когато усещаш интелектуалното превъзходство на някого, това те тласка надолу и трябва да се позиционираш по по-различен начин,” казва той. “Това може да превърне конкуренцията в мания.”

6. За да изграждат неща

Милиардерите са създатели; те извличат удоволствие от това да виждат как визията им се превръща в реалност.

Тони Тан Кактионг, основател и председател на Jollibee Foods Corporation - една от най-бързо разрастващите се ресторантски вериги за азиатска храна, казва, че се мотивира от две неща: “Просто искам да изграждам по-големи неща и да имам по-големи мечти.”

За Франк Хазенфрац, основател на производителя на авточасти Linamar, мотивацията е да изгради устойчив бизнес. “Имам всичките пари на света, но все още работя,” казва той. “Парите, разбира се, мотивират. Да изградиш обаче нещо, което ще остане дълго време, носи по-голямо задоволство.”

7. За да въздействат в социалната сфера

“Мотивирам съм всеки ден да съм в офиса в 6 часа сутринта, защото смятам, че единственият начин да се намали бедността е като се създават по-високо платени работни места,” казва Нараяна Мърти.

Мърти е съосновател на индийския технологичен гигант Infosys, която е считана за една от компаниите в световен мащаб, които предлагат най-високо платени позиции.

Инвеститорът Тим Дрейпър казва, че неговата философия за живота е проста: “Имате възможността да окажете въздействие и разполагате с около 80 години, за да го направите. Действайте!”

8. За да оцеляват

“Когато започваш бизнес, фактор номер едно е оцеляването. Ще оцелея ли? Не всеки обича да си го признава, но страхът от провал е сериозен фактор за много предприемачи, които познавам,” обяснява Джак Коуин, който основава Competitive Foods Australia.

“Така от самото начало всичко, което искаш да направиш, е да оцелееш с надеждата, че бизнесът ти ще се превърне в нещо, от което се гордееш, че си част и че хората не те мразят, че си им съсипал живота, защото компанията е фалирала.”

9. За да имат свобода

Свободата е свързана до голяма степен с това да имаш контрол върху живота си. Точно такъв е и случаят с Коуин. “Основната ми мотивация от самото начало беше да имам нещо, върху което имам известно влияние и контрол и да бъдат свободен човек, който прави това, което иска,” казва той.

Франк Стронак, който основава Magna International, смята, че „ако не си икономически свободен, тогава не си свободен човек. Аз исках да съм свободен човек,” казва той. “Така мога да казвам всичко, което искам и да правя нещата, които искам да правя.”