Във Великобритания има цяла плеяда от банки, застрахователни компании и други финансови институции със завидна история зад гърба си.

Но не са много тези, които могат да се похвалят с биография, сравнима с тази на C. Hoare & Co.

Лондонската финансова компания е основана през 1672 г. от Ричард Хоър и през годините се е занимавала с финансовите дела на личности, като политика и мемоарист Самюъл Пепис, поета Лорд Байрон и писателката Джейн Остин.

Династията Хоър е с почти един век по-стара от тази на Ротшилд, чиято финансова империя започва своето съществуване през 60-те години на XVIII век.

Над три века след основаването си C. Hoare & Co. все още се управлява от наследниците на фамилията. Компанията управлява активи за над 4.4 милиарда паунда (4.9 милиарда евро) и се придържа към традиционните принципи на банкирането.

C. Hoare & Co. е дружество с неограничена отговорност, което означава, че всички нейни операции са обезпечени с цялото имущество на управляващата фамилия. От 1994 г. дивидентът, който акционерите получават, е фиксиран на 50 паунда за акция, което прави общо 6000 паунда (близо 6700 евро).

Сумата е твърде скромна за бизнес, който носи печалба от 26 милиона паунда (29 милиона евро). Нетната стойност на активите на финансовата компания достига 370 милиона паунда (412 милиона евро), което прави фамилията Хоър една от най-богатите на Острова. Нейните членове обаче са категорични, че не искат да продават. Ричард Хоър слага началото на фамилния бизнес през 1672 г., поставяйки пред къщата си златна бутилка, която дълго време остава символ на компанията и все още се пази в нейния частен музей.

Причината за нестандартното обозначение е фактът, че по онова време все още не съществува номерация на улиците и подобни "обозначения" се срещат на много места из Лондон. Хоър успява да превърне банката в една от най-влиятелните институции в Лондон и дори получава рицарско звание от кралица Анна.

Днес има над 2000 негови живи наследници, но за да станат управляващи партньори в компанията, кандидатите преминават през много стриктно "сито".

Повече за историята на най-старата банкова династия в Обединеното кралство можете да прочетете в материала на Kredit.bg.