МВР се мобилизира да намали огромните опашки на границата с Гърция, които се превърнаха в продължаващ няколко часа кошмар през миналия уикенд.

На най-натоварения пункт ГКПП Кулата-Промахон са пратени допълнителни екипи граничари.

На изхода от България към Гърция в момента работят пет гишета. Другата новост е, че с мобилни устройства се проверяват пътуващите в автобусите, като за целта рейсовете се отбиват встрани от колоната.

Служителите на Гранична полиция се качват в автобусите и проверяват на мястото паспортите на пътуващите. Тази бърза проверка обаче се прилага само за граждани от Европейския съюз.

Според споразумението с гръцките власти, които работят с намален състав и намален капацитет, пътниците от ЕС се проверяват от българските власти. Пътуващите от трети страни обаче задължително се проверяват от полицията и в двете държави.

Граничните полицаи призовават хората да подготвят всички необходими документи още преди проверката на КПП-то. Проверката на автомобилите отнема само 30 секунди, посочва вестник Стандарт.

„На изход сме създали възможност леките автомобили, при наличие на много голям трафик, да пътуват на 4 ленти, а товарните само 1, а в случай, когато няма автомобили, ще се ползват и 5 ленти за леки автомобили”, обясни Атанас Георгиев, началник на КГПП Кулата..

"Още в началото на КПП-то ще има наши колеги,които ще се опитат при възможност да разделят трафика в различни ленти - български граждани, европейски граждани и такива от трети страни", допълни той.

"Автобусите също ще се отделят на близкия паркинг и с мобилни устройства ще се проверяват. Трябва да отчетем големия брой пътуващи. Аз накарах колегите да ми извадят статистика.

С 25% се е повишило, в сравнение с този период за миналата година, пътуването на български граждани към съседна Гърция, а 65% имаме увеличение на тези хора, които пътуват с деца”, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.