Огромно езеро с гореща лава е открито във вулкан на отдалечен подантарктически остров в южния Атлантически океан.

Това е eдва осмото езеро от разтопена скала, някога откривано на Земята, посочва Live Science.

Учени от Университетския колеж в Лондон и Британското антарктическо дружество са открили това рядко езеро на остров Сандърс, част от Южните Сандвичеви острови, на около 1610 километра северно от източния край на Антарктика.

Разглеждайки сателитни снимки на необитаемия остров между 2003 и 2018 г., изследователите открили, че покритият със сняг вулкан на планината Мишел, обикновено обгърнат от тежки облаци, съдържа езеро от лава в неговия кратер.

Неговият диаметър е между 90 и 215 метра.

Измерванията показват, че разтопената лава е с температура между 989 и 1279 градуса по Целзий.

Вулкан на Антарктида е портал към друг свят? Еребус представлява отличен полигон за тестване на технологии на бъдещето

Остров Сандърс

Островът е част от отдалечена вулканична верига, известна като Южни Сандвичеви острови. Те са групирани с подантарктическия остров Южна Джорджия и са определени като британска отвъдморска територия.

Островът и вулканичната планина са „изключително трудно достъпни и без сателитни изображения с висока резолюция би било много трудно да се научи повече за този удивителен геоложки феномен“, казва авторът на новото изследване и географ от Университетския колеж в Лондон Даниел Грей.

Лава езерата

Въпреки че езерата от лава са свързани с вулканите, само седем подобни са откривани досега, според геолога от Британското антарктическо дружество Алекс Бъртън-Джонсън, съавтор на изследването.

Учените са знаели за температурната аномалия във вулкана на остров Сандърс в продължение на няколко години, но изследване на сателитни снимки не е било в състояние да определи причината за това, казва Бъртън-Джонсън.

Тъй като островът е много отдалечен, много малко изследователи са били на планината Мишел. Но последното проучване използва сателитни снимки с висока резолюция, предназначени да подчертаят всяка геотермална активност.

Тези снимки показват категорично, че кратерът на планината съдържа езеро от разтопена скала, въпреки че изследователите не са успели да определят колко далеч се намира то под ръба на вулкана.

Защо са само осем?

Докато много вулкани изхвърлят лава, когато изригват и образуват временни басейни и езера от нея, тя обикновено се превръща в твърда скала за няколко дни или седмици, посочват експертите.

Другите седем постоянни езера от лава се намират във вулканите Nyiragongo в Демократична република Конго, Erta Ale в Етиопия, връх Erebus край морето Рос в Антарктика, връх Yasur във Вануату, вулканичния остров Ambrym във Вануату, Kilauea в Хавай и калдера Masaya в Никарагуа.

Геолозите първоначално са озадачени защо лавата, извираща от дълбините на Земята, се превръща в скали около повечето от 1500-те вулкана на планетата, но остава течна само на няколко места.

По-късно установяват, че топлината от изригванията на вулканични газове може да запази някои езера от лава в течно състояние за продължителен период от време.

Такъв, изглежда, е случаят с остров Сандърс, където езерото от лава съществува поне от 2003 г., а и вероятно по-дълго.

Следващата стъпка на учените е да прелетят със самолет или да пуснат дрон над кратера на планината Мишел, за да бъдат направени снимки на езерото от лава, но организацията на подобна мисия може да отнеме години.