Преди дни китайско министерство обнародва данни, които демонстрират положението с автомобилите в страната. Цифрите дават отговор на въпроса защо автопроизводителите от всички краища на света полудяват, когато става дума за китайския пазар.

По официални данни по пътищата на Китай се движат 250 млн. автомобила, т.е. в Китай има около четвърт милиард активни шофьори.

Само за първото шестмесечие на 2019 г. в Китай са регистрирани 12,42 млн. нови коли, което е с 10,06% по-малко, сравнено с аналогичния период миналата година. От тях 3,44 млн. са електромобили.

Продажбата на коли втора ръка, т.е. вторичният пазар, също бележи ръст. През първото полугодие на тази година са продадени с 1,4 млн. коли повече, сравнено с аналогичния период през 2018г.

Така съотношението на продажбите на употребявани и нови голи изглежда така 0,94:1. С други думи, в Китай тази година са реализирани почти същото количество продажби на употребявани коли, колкото и на нови.

Китайски автомобили, които променят негативните стереотипи Оставете предразсъдъците настрана

От гледна точка на разпределение на автомобилния транспорт, огромният дял е на градовете. Изчислено е, че в 66 града на Китай по пътищата се движат над 1 млн. коли, в 29 града – над 2 млн., а в 11 мегаполиса – над 3 млн. В Пекин и Чънду – над 5 млн. коли.

Сами може да си представите как изглежда задръстване в китайски град!