Калифорнийски стартъп предлага инвестиция в жилищни имоти, които се отдават под наем.

Всеки, който иска да стане акционер в компанията, може да придобие част от имота под формата на дялове, които впоследствие се търгуват - подобно на акциите и облигациите на финансовите пазари, пише The Wall Street Journal.

Компанията Roofstock поддържа сайт, на който търгуват жилища, отдавани под наем, както и отделни части от тях.

Минимумът на инвестицията е в размер на 10% от стойността на имота, а създателите на сайта твърдят, че минималната сума за участие е от порядъка на 5000 долара. Впоследствие тя носи фиксирана доходност от наема на жилищата.

Roofstock има амбициите да превърне инвестицията в недвижим имот в реална алтернатива на конвенционалните финансови инструменти. В момента в САЩ се наблюдава истински бум на пазара на жилищни имоти, който достига общ размер от 26 трилиона долара.

Големите инвестиционни компании, като Blackstone Group и Barry Sternlicht, изкупиха хиляди жилища от банките в годините след финансовата криза. В повечето случаи това са имоти, отнети от предишните собственици, които не са могли да плащат вноските по ипотеката си.

Тези компании впоследствие създадоха цели фондове, които се занимават с отдаването на имотите под наем.

През последните години еуфорията на имотния пазар започна да привлича и дребните инвеститори, пише още WSJ. По данни на консултантската компания CoreLogic през 2018 г. 11.3% от всички продажби на имоти в САЩ са реализирани с инвестиционна цел, което представлява рекорден дял.

Акциите на големите компании, занимаващи се с отдаване под наем на жилища, като Invitation Homes и American Homes 4 Rent, поскъпнаха с по над 30%. Поскъпването в този сегмент надвишава значително ръста на широките борсови индекси.

Изпълнителният директор на Roofstok Гари Бийзли идва от публично търгуваната компания за отдаване на имоти под наем на Barry Sternlicht. По думите му новият проект е насочен към инвеститорите, които искат да имат директно участие на имотния пазар и да се възползват от нарстващите цени на наемите, но без да им се налага да купуват собствено жилище.

"Мога да направя аналогия с готвенето вкъщи и яденето в ресторант. Всеки може да отиде до магазина, да купи необходимите продукти и да приготви каквото му се яде. Само че трябва да отдели време, да се поизцапа и след това да почисти кухнята. Някои хора предпочитат просто да отидат в някое заведение и да се нахранят. Roofstock е еквивалентът на това да отидеш на ресторант", обяснява Бийзли.

Освен това, придобивайки дялове от различни имоти, инвеститорите могат да диверсифицират своя портфейл и да не поставят "всички яйца в една кошница". В същото време те имат информация за всеки един конкретен имот, неговата локация, наемът, който плащат обитателите му, както и всички останали характеристики.

При публичните компании, занимаващи се с отдаване на жилища под наем, акционерите просто получават дялове, зад които стоят хиляди имоти.

До този момент Roofstock разполага с около 50 еднофамилни къщи, които са придобити от компанията и впоследствие отдадени под наем. Компанията запазва по 10% участие във всеки един имот, което е гаранция за инвеститорите в останалите 90%, че тя ще продължи да се ангажира и да инвестира в неговата поддръжка.

Предлаганите имоти са съсредоточени в района на Индианаполис, Атланта, Хюстън и Далас, където има силен ръст на заетостта, а цените на имотите все още са сравнително ниски.

Жилищата са от всички ценови сегменти - от едноетажна къща в Атланта в близост до две училища и цена от 96 000 долара до луксозно имение в Далас с пет спални, което струва 245 000 долара. 10% от първия имот излизат малко над 5000 долара, а от втория - около 12 500 долара.

Google ще строи къщи за бедните домакинства в Сан Франциско Дъщерната компания на Alphabet се присъединява към каузата на технологичната общност за подобряване на достъпността на недвижимите имоти

Рисковете при този тип инвестиция са аналогични с тези, които са налице при покупката на цял имот - скъпоструващи спешни ремонти, некоректни наематели, оттегляне на голям работодател от града и т.н.

Roofstock и нейните акционери плащат и такса на компания за управление на недвижими имоти, която се занимава с търсенето на наематели, събиране на наемите и поддръжка на жилищата.

Въпреки това от компанията твърдят, че инвестицията може да носи между 5 и 7% доходност на годишна база.

Един от имотите, който Roofstock предлага за покупка "на части", е 17-годишна еднофамилна къща с три спални в град Темпъл, щата Джорджия. Компанията я купува и ремонтира за 145 000 долара. Половината от тази сума е осигурена със заем, а останалите 72 500 долара са платени със собствен капитал.

Компанията заделя и 2% от стойността за спешни ремонти, което прави 2 900 долара. Общата сума от 75 400 долара се разделя на 10 дяла, което означава, че цената на всеки един е 7 540 долара.

В рамките на една година месечният наем в размер на 1 200 долара, с приспадане на заделяните 5% в случай на опразване на жилището и разходите за данъци, поддръжка в размер на около 9500 долара, носи печалба от малко над 4 100 долара, или 410 долара на акция.

Това прави годишна доходност от 5.5 на сто. Ако обаче бъдат пропуснати две месечни вноски за наема, тя може да падне наполовина, уточняват от Roofstock.

Малко по-сложно стои въпросът с продажбата на дяловете. Инвеститорите, които купуват акции от Roofstock, нямат право да ги продават в рамките на шест месеца. След изтичането на този период те могат да се разделят с тях за най-добрата цена, която намерят в платформата на компанията.

Ако не успеят да намерят купувач, Roofstock гарантира обратно изкупуване с отстъпка в размер на 7.5% от пазарната цена.

Приходите от наемите се изплащат на акционерите на всяко тримесечие.

Засега инвестицията в Roofstock е достъпна само за клиенти, които отговарят на определени изисквания. Те трябва да докажат годишен доход от поне 200 000 долара или да притежават нетни активи на стойност минимум 1 милион долара.

Догодина Гари Бийзли и неговите колеги се надяват, че от 2020 г. инвестицията в компанията ще стане достъпна за всички желаещи.