Хиляди години бяха нужни, за да достигне населението на Земята 5 млрд. души. Това се случи през 1987 г.

Тридесет и две години по-късно човечеството приближава цифрата от 8 млрд. души.

Бързите темпове на нарасване на населението на планетата влязоха в полезрението на лидерите на ООН, които създадоха Световния ден на населението през 1989 г., за да подчертаят проблемите, предизвикани от тези бързи процеси.

Празникът се отбелязва всяка година на 11 юли.

Населението на Земята в наши дни възлиза на 7.7 млрд. души. Колко голяма цифра е това?

Ако започнете да отчитате една по една 7.7 млрд. секунди, ще приключите някъде през 2263 г., пише CNN.

Прогнозите сочат, че до 2050 г. населението на планетата ще се увеличи с още 2 млрд. души.

Някои региони реално губят население

По данни на ООН, 27 страни или региони отчитат намаление на населението от 1% или повече спрямо 2010 г. Спадът се дължи главно на ниска раждаемост, ясно забележима в страни, като Китай и Япония (у нас тази тенденция се дължи по-скоро на емиграцията, бел. ред).

Раждаемостта в света пада от средно 3.2 раждания на жена през 1990 г. до средно 2.5 през 2019 г., като се очаква да се свива допълнително в бъдеще.

Китай скоро няма да е най-многолюдната страна в светаНай-многолюдната страна в света е изправена пред проблем, който малко хора биха очаквали – спад на населението

Но тези тенденции се компенсират от бум в раждаемостта в други региони по света. Например населението в Субсахарска Африка (на юг от пустинята Сахара) се очаква да скочи двойно до 2050 г.

Девет държави – Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична Република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ, ще оформят над половината от прогнозирания растеж на световното население до 2050 г., сочи проучване от 2018 г.

Хората в най-бедните страни са с най-ниска продължителност на живота

Средната продължителност на живота по света се очаква да скочи от средно 72.6 години до 77.1 години до 2050 г.

Но средната продължителност на живота в най-неразвитите страни изостава с 7.4 години спрямо средната стойност за света. Според ООН това се дължи на високите нива на детска и майчина смъртност, в комбинация с ХИВ епидемия и насилието в някои региони, измъчвани от конфликти.

Много от тези држави и сега имат огромно население. А това може да допринесе за социални проблеми и доста по-серизони неща, като засилване на глобалното затопляне, недостиг на ресурси, замърсяване и прочее.

Светът остарява

Човечеството остаравя с все по-бързи темпове в резултат на намаляващата раждаемост и повишаващата се средна продължителност на живота.

През 2018 г. за първи път в световната история хората над 65-годишна възраст са повече от тези под 5-годишна възраст.

България се стопи с още 50 хиляди души през 2018 г.Продължава процесът на застаряване на населението, показват данните на НСИ

На пръв поглед това изглежда добре за човечеството, но от друга страна, икономиката започва да се задъхва. Това е така, защото на даден етап възрастните хора могат да станат повече от тези, които са във възраст, подходяща за полагане на труд.

Така социалната система по света може да се разпадне, каквито сигнали вече се наблюдават, тъй като няма да има кой да покрива разходите за нея.

През 2050 г. един на четири души, живеещи в Европа и Северна Америка, ще бъде над 65-годишна възраст.