Китай скоро няма да е най-многолюдната страна в света

5457
Китай скоро няма да е най-многолюдната страна в света

© Pixabay

Най-многолюдната страна в света е изправена пред проблем, който малко хора биха очаквали – спад на населението.

Китай ще трябва да се справя с “неудържим” спад в населението през идните десетилетия, като все по-малко работници ще поддръжат застаряващото общество, сочи доклад на финансираната от властите организация Chinese Academy of Social Sciences, предава CNN.

Докладът, който идва 3 години, след като Китай официално прекрати спорната си политика за максимум едно дете на семейство, предупреждава, че „ерата на негативен растеж на населението е почти тук”, предвиждайки, че населението на Китай ще достигне своя пик през 2029 г., наброявайки 1.44 млрд. души.

Според организацията, застаряването на китайското общество ще смъкне броя на населението до 1.172 млрд. души до 2065 г. Гражданите на Китай наброяваха сходна цифра през 1990-те години. По данни на Световната банка, към края на 2017 г. китайското население възлиза на 1.386 млрд. души.

Населението на страната в трудоспособна възраст намалява, алармира докладът.

„На теория, намалението в дългосрочен план, особено на фона на нарасващата ескалация на застаряващото население, ще донесе много негативни социални и икономически последици”, пише в доклада, без да се посочва конкретно за какви последици става дума.

Експертите предупреждават, че при застаряване на населението потреблението също ще намалее, което, от своя страна, ще окаже влияние на цялата световна икономика, която разчита на Китай като двигател на растеж.

Според доклада, страната трябва да наложи политика, която да отговори на идващите предизвикателства.

След десетилетия на политика, ограничаваща раждаемостта, през 2015 г. Пекин обяви, че прекратява спорната регулацията.

По настоящите правила голяма част от китайските домакинства вече могат да имат максимум по две деца.

Големият секс проблем на Япония достигна 67-годишно дъно Японската криза по отношение на раждаемостта не е ново явление


Коефициентът на раждаемост в страната обаче е по-нисък от нивото, което е необходимо, за да се поддържа настоящия брой жители – 1.6 деца на една жена при необходими 2.1 раждания.

Въпреки че най-многолюдната страна в света се изправя пред спад на населението, ООН очаква глобалното население да продължи да нараства, но с по-бавни темпове.

Доклад на организацията от 2017 г. изчислява, че на Земята живеят 7.6 млрд. души, а до 2030 г. те ще станат 8.6 млрд. души. Населението на света ще скочи до 9.8 млрд. души до 2050 г. и до 11.2 млрд. души до края на настоящия век.

Индия - втората най-многолюдна страна в света, се очаква да изпревари Китай по население през 2024 г., добавя долкладът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас