Ако имахте 1 млн. долара, щяхте ли да сте богати? За повечето американци тази сума не е достатъчна.

Едва 13% от американците, който разполагат с активи най-малко за 1 млн. долара, в които не влиза жилището им, се чувстват богати, сочи ново проучване на Ameriprise Financial. Шест на 10 души определят себе си като представители на горната прослойка на средната класа, докато една четвърт смятат че са просто от средната класа.

По-голяма част от милионерите, които не се чувстват богати, разполагат с между 1 млн. и 5 млн. долара активи, които могат да бъдат инвестирани, в това число кеш в спестовни или разплащателни сметки, акции, облигации, дялове в договорни фондове и пари в пенсионни планове. Пет процента пък разполагат с по над 5 млн. долара активи.

Защо обаче нагласата на хора, които са постигнали някакъв финансов успех е такава.

Страхът от това да не свършат парите след пенсия и това, че трябва да разчитат на собствените си спестявания, вместо на социалното осигуряване и финансирана от работодателя пенсия, когато са в напреднала възраст, пречи на по-заможните американци да се почувстват финансово богати, казва Мърси Кеклър от Ameriprise пред USA Today.

108 нови милионери у нас за годинаКъм края на март 2019 г. сумата по депозитите на физически лица у нас нараства с 8.9% на годишна база (4.29 млрд. лева), до общо 52.36 млрд. лева

Проучването е индикатор за тази несигурност.

Всички милионери, без значение как се чувстват относно финансовото си състояние, споделят един и същи основни финансови приоритети: Да спестяват за пенсия и да запазват натрупаното си богатство.

"Ако хората разчитат на спестените средства за по-голяма част от разходите си, след като се пенсионират, тогава сумата не изглежда толкова голяма," казва тя.

Кой се чувства богат?

При милионерите, които не се считат за богати, е наполовина по-малко вероятно да са самонаети лица в сравнение с тези, които се чувстват богати – 7% спрямо 16%. По-малък дял от тях (39%) са завършили университет в сравнение с тези, които се чувстват богати (48%), според проучването.

Два пъти повече милионери сред тези, които не се чувстват заможни, оценява баланса между работата и личния живот в сравнение с тези, които се чувстват богати – 21% към 10%.

Една от причините за това някои милионери да се чувстват добре относно своите финанси, а други не чак дотам, може да бъде обстойното финансово планиране, казва Кеклър.

Седем на всеки 10 американци, които се чувстват богати имат подробен финансов план, спрямо едва 55% от онези, които чувстват че са част от горната прослойка на средната класа или по-малко.

В проучването са участвали над 3 000 американци на възраст между 30 и 69 с най-малко 100 000 активи, които могат да бъдат инвестирани. Жилищата или други активи като бижута или предмети на изкуството не са включени при оценяването на активите.