Парламентът ратифицира на първо и на второ четене международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване, свързани материали и услуги, както и за поддръжка на изтребителите, предава БТА.

"За" сделката бяха 123-ма депутати, 78 гласуваха "против", а двама се въздържаха.

При първото гласуване договорите подкрепиха 124 народни представители, 83-ма бяха "против", а трима се въздържаха.

"За" бяха 89 от ГЕРБ, 11 - от "Обединени патриоти", 22 от ДПС и двама независими избраници. "Против" гласуваха 63-ма души от БСП, 9 от ОП, и 11 от "Воля". Трима от патриотите се въздържаха.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече ратификацията "решителна крачка към модернизацията на българската армия", за която се говори повече от 12 години.

"Крайно време е да спрем да отлагаме. Очакваме решение на Конгреса на САЩ за около 60 млн. долара, с което да се подпомогне закупуването на самолетите, и така цената ще стане по-ниска", информира той.

"Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет, защото с тази покупка ще сме първи на Балканите, които имат такъв летателен апарат", отбеляза още Каракачанов.

Според него елементарният популизъм да изчисляваме с колко лева биха се увеличили пенсиите е несъстоятелен. "Надеждната армия става не само с увеличаване на заплатите, а с въоръжението и оборудването, с което оперират всички военнослужещи - от войника до генерала", заяви министърът.

Той увери, че изборът на самолета като технически качества и възможности на държавата ни е най-добрият. Каракачанов коментира възможността САЩ без предупреждение да прекратят доставката с думите, че "никой не би снабдил с въоръжение държава, която минава в другия лагер". "Мисля, че при нас няма такава опасност", посочи министърът.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков обърна внимание, че трябва да продължат практическите стъпки по усвояването на самолета. Пилотите и инженерно-техническият състав ще получат обучение, което ще им даде възможност да го експлоатират в пълните му възможности.

"Аз и ние от Министерството на икономиката от самолети не разбираме, но имаме пълно доверие на експертите, които работиха. И днес пак бих внесъл същото предложение", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

По-рано Юлиан Ангелов от ВМРО попита "Атака" защо не подкрепя договор, предложен от техния министър на икономиката.

При дебатите в зала, продължили над три часа, председателят на комисията по отбрана Константин Попов припомни, че за модернизация на ВВС се говори от много години и "хората са го изчакали".

"Ако ратифицираме договорите, купуваме един изключително съвременен самолет с изключителни бойни способности и възможности, и това дава самочувствие", подчерта той. Като втори плюс на сделката Попов обяви, че купуваме от съюзник, който е с огромни военнотехнически способности, и с когото страната ни има общи планове и политика по отбрана.