Много предприемачи се сблъскват с "определен момент". Момент, който ги кара да осъзнаят, че идеята им всъщност може и да проработи.

За Марчин Клешински този момент идва, докато работел тайно по компанията си за антивирусен софтуер от своето студентско общежитие.

Неговата стартъп компания Malwarebytes била на по-малко от година в края на 2008 г., но вече трупала добра репутация в света на киберсигурността.

Марчин, който тогава бил едва на 18 г., успявал да съчетава управлението на компанията с участието си в студентския живот на Университета на Илинойс, когато се натъкнал на проблем.

"Изпитвах сериозни затруднения да анализирам най-новия компютърен вирус, когато изведнъж получих бял екран на компютъра си с надпис 'достъпът ви до училищната мрежа е забранен поради зловредна активност на вашия компютър'," разказва той пред BBC.

"Те очевидно бяха засекли, че имам вирус на компютъра си, но не осъзнаваха, че това е нарочно. Затова се обадих на IT поддръжката и те изпратиха момче, което не беше по-голямо от мен. Той седна на моя компютър погледна и каза 'леле, наистина си го прецакал сериозно'.

"Тогава, пред очите ми, той се логна на моя уебсайт и свали Malwarebytes.

"Не казах нищо, просто стоях зад него и го гледах как ми оправя компютъра с моя софтуер. След това си тръгна, без да разбере кой съм, но и до днес се сещам с удоволствие за този момент ."

Когато Марчин получава диплома по компютърни науки през 2012 г., той тихомълком е разраснал Malwarebytes до компания с няколко милиона долара печалба годишно. Всичко това става без някой от лекторите му да има идея кое е нещото, което отнема от времето му и понижава оценките му.

Днес компанията има годишен оборот от над 126 млн. долара и милиони клиенти по света.

Марчин е роден в Полша през 1989 г., а семейството му емигрира в САЩ и се установява в Чикаго, когато той е на 3 г.

Румънец е най-младият милионер в Силициевата долина20-годишният румънец Себастиан Добринку е наричан

Като вманиачен по игрите тийнейджър той хваща вирус на компютъра си, когато е на 14 г. и това го амбицира да научи всичко за компютърните бъгове от интернет форуми и книги.

Той основава Malwarebytes през януари 2008 г., когато е едва на 18 г. Компанията се разраства бързо и той решава, че ако се запише в университета през септември същата година, това само ще забави развитието на компанията. Майка му и баща му обаче били на друго мнение.

"Бизнесът се разрастваше все повече и аз отидох при майка ми и й казах 'Не мисля, че ще започвам висшето си образование'," казва Марчин. "Петнадесет секунди по-късно опаковахме багажа ми и щях да започвам висшето си образование."

Това, което първоначално притеснявало майка му, било, че нейният син тийнейджър създава компанията си с човек на възраст над 30 г. на име Брус Харисън. Марчин и Брус вече пишели софтуер заедно от повече от година, след като се запознават в антивирусен форум.

"Имаме 17-годишно хлапе и 35-годишен мъж. Представете си да кажете на майка си?..." казва Марчин.

Дотогава Марчин и Брус не се били срещали. Брус поправял компютри в Масачузетс, а Марчин работел от дома си в Чикаго. Двамата се срещат за първи път, едва когато Malwarebytes вече е на повече от година.

"Срещнахме се, чак когато направихме първия си милион, около година след основаването на компанията," казва Марчин.

Днес Брус все още живее и работи на Източното крайбрежие на САЩ, докато Марчин е в централния офис в Силициевата долина. Компанията има над 750 служители и офиси в Ирландия, Сингапур и Естония. От 2014 г. насам е привлякла 80 млн. долара финансиране.

Според Malwarebytes софтуерът й в момента прави по 187 млн. сканирания всеки месец на компютрите на индивидуални потребители и компании и се инсталира по над 247 000 пъти всеки ден.

Подобно на много антивирусни компании, тя има базова версия на софтуера си, която е безплатна, но желаещите могат да си платят и за по-усъвършенствана защита.

"Програмата засичаше зловреден софтуер, който всъщност въобще не беше зловреден," казва той.

"Така нашият софтуер блокира стотици хиляди компютри. Центрове за спешни повиквания бяха долу, болници бяха долу, положението беше зле. Това се е случвало на всяка антивирусна компания, но подобни грешки могат да убият една компания, защото губиш доверието на клиентите. Проблемът обаче бе отстранен, а ние преминахме през този период."

Марчин, който е само на 29 г., твърди, че младостта му само му е помагала. Той насърчава и други тийнейджъри да започнат собствен бизнес.

"Чухте историята ми, аз основах моята компания, докато още живеех с родителите си," казва той. "След това, дори и в колежа, всичко се плащаше със студентски заем. Ако сте студенти в момента , вместо да излизате и да се напивате с приятелите си, отделяйте по една вечер на седмица, само за да видите дали има нещо, по което бихте искали да работите."

Той признава, че студентският му живот е бил по-труден от този на приятелите му, че едва вземал изпитите си и че социалният му живот също страдал. Той обаче е доволен, че майка му го принудила да следва. "Най-малкото се запознах със съпругата си там," казва той.