Пристрастяването към интернет за мнозина е сякаш неизбежно. Според едно проучване на iPass, 40% от потребителите на мобилни телефони смятат, че наличието на Wi-Fi е най-важното нещо.

На второ и трето място са сексът и шоколадът, съответно с 37% и 14%. Алкохолът е едва на четвърто място.

Ако в пирамидата на потребностите на Маслоу интимността е на трето място, то къде да поставим Wi-Fi?

Как да разберете дали не сте пристрастени към безжичния интернет?

1. Забелязвате, че изпитвате трудности да мислите
В изследване, публикувано в Psychology Today, изследователи разказват как прекаленото взаимодействие с екрана уврежда мозъка. Самото държане на телефон в ръка затруднява мисленето ни. Всъщност, дори самото наличие на телефон с изключен екран до нас влияе върху мисловната ни способност.

Ако долавяте, че постоянно искате да проверявате телефона си, ограничете употребата му.

2. Когато нямате достъп до Wi-Fi, реагирате екстремно
Според друго проучване хората могат да имат два типа негативни реакции, когато се спре достъпа им до Wi-Fi. Първият е да се раздразнят – това е нормално, предвид страха от изпускането на нещо важно, особено ако става дума за социалните мрежи.

Втората реакция има екстремен характер – тя е резултат от пристрастеност.

От тази година - всяко училище с безжичен интернет Институциите в България ще се обединят около обща платформа за дигитализация на образованието, стана ясно на конференцията

3. Wi-Fi се отразява на избора ви на туристически дестинации
Когато планирате пътуването си до местна или чуждестранна дестинация, наличието на Wi-Fi приоритет ли е? Повлиява ли на плановете ви за пътуване? Ако да, то не сте сами.

Според iPass 72% от хората избират места за настаняване, които осигуряват Wi-Fi.

4. Загубили сте съня си заради интернет
Ако постоянно жертвате от съня си, за да бъдете онлайн, то вероятно сте пристрастени. Не се извинявайте с това, че по това време може да гледате новите епизоди на любим сериал или пък има толкова много да наваксвате в социалната мрежа.